latinica  ћирилица
26/03/2020 |  14:50 | Аутор: СРНА

Смањен број путника на граничним прелазима

У протекла три дана знатно је смањен број путника који су ушли у БиХ преко прелаза у Републици Српској на којима надзор врше инспектори Српске, а највећи број путника ушао је преко граничних прелаза Градишка, Брод, Рача и Доња Градина, саопштено је из Инспектората Српске.
Гранични прелаз Градишка - Фото: РТРС
Гранични прелаз ГрадишкаФото: РТРС

Ово је утврђено на основу података о броју издатих рјешења путницима о стављању у изолацију, карантин и под здравствени надзор приликом уласка у БиХ преко граничних прелаза на подручју Републике Српске.

У понедјељак, 23. марта, инспектори су издали рјешења за 498 путника, у уторак, 24. марта, тај број је био 377, док су јуче издата 232 рјешења за путнике.

Од понедјељка је у функцији и шаторски карантин на локацији бившег царинског терминала у Градишци, гдје се упућују путници са Граничног прелаза Градишка под пратњом припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Републичке управе цивилне заштите.

Стављен је у функцију и објекат за карантин на граничном прелазу Шамац, а приводе се крају и припреме за почетак функционисања карантина у Броду.

Мјере изречене од републичког инспектора подразумијевају стављање путника у карантин у одговарајуће шаторско насеље или чврсти објекат у мјесту уласка у Републику Српску у трајању које одреди доктор медицине ради праћења евентуалне појаве симптома заразне болести изазване вирусом корона.

Из Инспектората апелују на све грађане да не крећу на пут уколико заиста немају реалне потребе, те напомињу да ће надлежни органи предузимати рестриктивне мјере ради спречавања уноса и ширења вируса корона у Републици Српској.