latinica  ћирилица
26/03/2020 |  09:49 | Аутор: СРНА

ХНС: Смјена кризног штаба ФБиХ политички обрачун по цијену живота

Хрватски народни сабор /ХНС/ БиХ затражио је данас да хитно буде измијењена Одлука Владе Федерације БиХ на основу које је именован нови Кризни штаб федералне цивилне управе, оцјењујући да су "бошњачки политички представници самовољно донијели одлуку усред кризе која је у потпуности заокупила друштво по цијену заштите живота грађана БиХ".
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

Из ХНС-а наводе да су једностраном одлуком, без знања свих надлежних институција, те без најаве и консултација с Министарством правде, Министарством финансија и Канцеларијом за законодавство, бошњачки политички представници самовољно донијели одлуку усред кризе која је у потпуности заокупила друштво по цијену заштите живота грађана БиХ.

- Доказана некомпетенција надлежних званичника који су прогласили распуштање сазива Кризног штаба, а којој посљедњих дана свједочи цијела регија, као и морална и друштвена неодговорност, те лично непридржавање упутствима упућеним грађанима БиХ, још су један додатак политичком понашању које, у тренутку када су стабилност и сарадња императив, озбиљно нарушава успјешно владање тренутном епидемиолошком ситуацијом - саопштено је из ХНС-а.

ХНС је упозорио да није вријеме за политичке обрачуне које "упорно бошњачки политички
званичници иницирају према Хрватима".

- Апелујемо на разум и заштиту свих становника, те истичемо да је наша примарна одговорност осигуравање опстанка здравственог система на простору цијеле ФБиХ. Имајући ово у виду, снажно осуђујемо понашање бошњачких политичких представника који у тренуцима највеће глобалне кризе с којом се свијет суочава у савременој историји користе сва средства за непримјерене политичке обрачуне - наводи се у саопштењу ХНС-а.

Из ХНС-а истичу да нема мјеста за оне који се у овим ванредним временима умјесто здрављем и заштитом грађана баве личним политичким добитком, те преношењем надлежности при доношењу кључних одлука, изузимајући политичке партнере у власти, уз погрешно распоређене приоритете, на политичким функцијама.

ХНС упозорава бошњачке званичнике да није вријеме за једностране потезе, ни доношење самовољних одлука које ће за посљедицу имати директно угрожавање живота свих народа у БиХ за вријеме трајања ове кризе.

- Преношење надлежности при доношењу кључних одлука, као у овом случају, сматрамо недопустивим понашањем. Поштујући Устав, систем и законодавство БиХ, ХНС апелује и позива надлежне на свјесно и одговорно доношење одлука у овим тешким тренуцима за све становнике БиХ - поручили су из ХНС-а.

Премијер ФБиХ фадил Новалић смијенио је јуче послије подне Кризни штаб ФБиХ и именовао нови, образлажући то неефикасношћу рада Кризног штаба.