latinica  ћирилица
24/03/2020 |  18:27 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Издато 16.092 рјешења о изолацији

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић саопштио је данас да је 86 федералних инспектора на граничним прелазима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ издало 16.092 рјешења о изолацији.

Ајдиновић је напоменуо да је од недјеље, 15. марта, по доношењу одлуке о обавезном санитарном надзору свих држављана БиХ, Федерална управа за инспекцијске послове распоредила инспекторе из свих 10 инспектората на граничне прелазе, гдје тренутно 86 федералних инспектора у три смјене врше 24-часовну санитарну контролу путника при уласку у ФБиХ", саопштено је из Управе.

У саопштењу се наводи да су осим граничног прелаза Међународни аеродром Сарајево, термалне камере инсталиране и на прелазима Изачић, Орашје и Каменско.

Ајдиновић додаје да су закључно с јучерашњим даном, према до сада доступним информацијама, федерални санитарни инспектори на граничним прелазима у ФБиХ издали укупно 16.092 рјешење о стављању путника/лица под здравствени надзор/ограниченом кретању/изолацији на период од 14 дана.

"Надзорима и мјерама је, према до сад доступним подацима, обухваћено и укупно 1.554 лица - држављана БиХ с пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза у ФБиХ, те су подаци - спискови с именима, презименима и адресама лица благовремено достављени Инспекторату Републике Српске на даље поступање и провођење мјера изолације. Исто вриједи и за 149 лица – држављана БиХ с пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени Инспекторату дистрикта", наводи се у саопштењу.

Кантонални полицијски органи свакодневно врше контроле лица којима су од федералних санитарних инспектора издата рјешења о стављању под здравствени надзор/обавезној изолацији, те је у том смислу Федералној управи за инспекцијске послове до сад достављено укупно 157 збирних службених забиљешки о непоштивању изречених мјера, на име већег броја лица.

"У овом тренутку можемо потврдити да ће против 38 лица бити покренути прекршајни поступци", навео је Ајдиновић.

Везано за контролу формирања и кретања цијена у ФБиХ, Ајдиновић је рекао да је дежурни тим федералног тржишног инспектората у протеклом периоду по пријавама грађана извршио 68 редовних и 59 контролних инспекцијских надзора у апотекама и другим продајним објектима, у оквиру којих је изречено укупно 65 прекршајних налога у износу од 142.450 КМ.

Према његовим ријечима, код 59 субјеката надзора нису утврђене неправилности у пословању, односно, утврђено је да пријаве грађана нису биле основане.

Ајдиновић је изразио захвалност свим инспекторима, који улажу максималне напоре 24 часа дневно на првој линији одбране против ширења пандемије у ФБиХ.

Он је захвалио кантоналним полицијским и инспекцијским органима, Граничној полицији БиХ, Федералној управи цивилне заштите и другим органима и институцијама с којима Федерална управа за инспекцијске послове блиско сарађује на сузбијању ширења пандемије и заштити здравља становништва БиХ.

Он је нагласио да Федерална управа за инспекцијске послове наставља интензивно да спроводи мјере на сузбијању ширења вируса корона у ФБиХ у складу с наредбама надлежних тијела у БиХ и ФБиХ.