latinica  ћирилица
24/03/2020 |  17:28 | Аутор: СРНА

Забрана објављивања података лица позитивних на вирус корона

Агенција за заштиту личних података у БиХ донијела је рјешење којим се забрањује надлежним органима на свим нивоима власти у БиХ, укључујући ентитетске и кантоналне штабове цивилне заштите, као и другим органима који дјелују у ванредној ситуацији у вези са пандемијом вируса корона, да објављују личне податке о лицима која су позитивна на нови вирус, као и особама којима су одређене мјере изолације и самоизолације.
Агенција за заштиту личних података - Фото: РТРС
Агенција за заштиту личних податакаФото: РТРС

- Налаже се надлежним органима да одмах уклоне и блокирају личне податке о лицима која су позитивна на вирус корона, као и лицима која поштују одређене мјере изолације и самоизолације, чији подаци су јавно објављени - наводи се у рјешењу.

У образложењу овог рјешења наведено је да је Агенција на основу сазнања да поједини надлежни органи у БиХ објављују личне податке о лицима позитивним на вирус корона, као и лицима којима су одређене мјере изолације и самоизолације због пандемије вируса корона, покренула поступак за утврђивање законитости такве обраде личних података.

Агенција је примила упит грађана у којем се истиче да је Кантонални штаб цивилне заштите Ливањског кантона објавио личне податке лица којима је издата наредба о изолацији и самоизолацији, иако велика већина није кршила наредбу. Као доказ достављен је примјерак објављеног списка са личним подацима 238 лица, саопштено је данас из Агенције.

Према садржају достављених доказа, Управа за инспекцијске послове Ливањског кантона објавила је "Попис особа у изолацији на дан 21. март 2020. године" у којем су наведени лични подаци свих лица којима је наређена изолација и самоизолација.

Предметни списак садржи личне податке о имену, презимену, години рођења, граду/мјесту, земљи из које је дошло лице, датуму почетка изолације, броју телефона.

Осим тога, неки други надлежни органи као у Требињу, Коњицу и Челићу на исти или сличан начин су објавили спискове лица позитивних на вирус корона, као и лица којима је одређена изолација или самоизолација.

Агенција поручује да је у спроведеном поступку утврдила да су надлежни органи који дјелују у ванредној ситуацији у вези са пандемијом вируса корона јавно објавили личне податке лица која су позитивна на нови вирус, као и лица којима су одређене мјере изолације и самоизолације, а те особе нису прекршиле издате наредбе.

Закон о заштити личних података представља основну легислативу која непосредно одређује обраду личних података.

Основни циљ овог закона је да свим лицима на територији БиХ, без обзира на њихово држављанство или пребивалиште, обезбиједи заштиту људских права и основних слобода, а нарочито право на приватност и заштиту података у погледу обраде личних података који се на њих односе.

Према Закону, лични подаци значе било коју информацију која се односи на физичко лице које је идентификовано или се може утврдити идентитет лица, док подаци који откривају здравствено стање спадају у "посебне категорије личних података".

Прописано је и да је контролор сваки јавни орган, физичко или правно лице, агенција или други орган који самостално или са другим води, обрађује и утврђује сврху и начин обраде личних података на основу закона или прописа, док обрада личних података подразумијева било коју радњу или скуп радњи које се врше над подацима, било да је аутоматска или не, а посебно прикупљање, унос, организовање, похрањивање, прерађивање или измјену, узимање, савјетовање, коришћење, откривање преносом, ширење или на други начин омогућавање приступа подацима, сврставање или комбиновање, блокирање, брисање или уништавање.

Агенција констатује да су надлежни органи на свим нивоима власти у БиХ, укључујући ентитетске и кантоналне штабове цивилне заштите и други органи који дјелују у ванредној ситуацији у вези са пандемијом вируса корона, контролори који врше обраду личних података лица која су позитивна на вирус корона, те лица којима су одређене мјере изолације и самоизолације.

Наведено је и да подаци о здравственом стању грађана спадају у посебну категорију личних података и као такви имају и посебну мјесто у Закону о заштити личних података.

Агенција додаје да заштита личних података не спречава надлежне органе да предузимају мјере и активности у борби против пандемије вируса корона, међутим, на надлежним органима је да и том приликом обезбиједе закониту обраду личних података.

- Јавно објављивање личних података лица која су позитивна на вирус корона, те лица којима су издате наредбе о изолацији и самоизолацији, а која не крше издате наредбе, не може се оправдати јавним интересом. Нарочито се не може оправдати објављивање података на начин као што су то поједини јавни органи учинили - наводи се у рјешењу.

Агенција сматра да објављивање података о свим лицима која су под мјерама може нарушити повјерење у здравствени систем.

Да би се пацијент обратио љекару и са њим подијелио информације, које се тичу његовог здравственог стања, потребно је да буде увјерен да ће те информације љекар чувати као професионалну тајну и да неће бити употријебљени ни у једну другу сврху осим за лијечење, кажу у Агенцији.

Могућност да околина у којој живи пацијент може доћи до ових информација може лице одвратити од тога да се обрати стручном лицу.

То неповјерење може имати за посљедицу, када је ријеч о преносивим болестима, до ширења болести на друга лица чиме је битно угрожен и јавни интерес да се спријечи ширење болести.

Осим тога, објављивање личних података о лицима која поштују издате наредбе о изолацији и самоизолацији може довести до њихове стигматизације од шире друштвене заједнице и у крајњем случају до насиља и атака на живот.

Имајући у виду све наведено, Агенција је утврдила да јавно објављивање личних података лица која су позитивна на вирус корона и лица којима су одређене мјере изолације и самоизолације, а која нису прекршила издате наредбе, није у складу са принципом правичности и законитости из Закона о заштити личних података у БиХ, наводи се у рјешењу које потписује директор Агенције Петар Ковачевић.