latinica  ћирилица
23/03/2020 |  22:36 | Аутор: СРНА

Зељковић: Грађани треба да се осјећају сигурно

Грађани требају да се осјећају сигурно у Републици Српској, без обзира на тренутну ситуацију у вези са вирусом корона јер треба да знају да цијели здравствени систем ради за њих, изјавио је вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић.
Бранислав Зељковић - Фото: РТРС
Бранислав ЗељковићФото: РТРС

- Опрез није на одмет, али у овом тренутку немамо разлога за страх. Ситуација се контролише и прати, на вријеме извјештавамо, тестирамо и достављамо резултате и све информације које имамо дијелимо са колегама у окружењу - рекао је Зељковић вечерас за АТВ.

Говорећи о могућности масовног тестирања грађана у Српској, Зељковић је истакао да је предсједник Српске Жељка Цвијановић најавила да ће у наредном периоду Српска набавити 25.000 тестова, чиме би то било омогућено.

Он је нагласио да ће покушати да обаве што већи број тестирања у што краћем периоду, додавши да се послије резултата тестирања праве модели понашања, те да је веома значајно да се то спроведе на одређеном узорку.

Када је ријеч о епидемиолошкој ситуацији у Српској, Зељковић је навео да је тренутно око 16.000 лица под надзором, да је 90 позитивно на вирус корона, те да Институт прати ситуацију у свим градовима и општинама у Српској, али и у региону.

- Задовољни смо активностима које предузима цјелокупни здравствени систем Српске, као и Влада Српске са Кризним штабом како би било спријечено евентуално ширење епидемије - навео је Зељковић и позвао грађане да поштују све мјере и препоруке надлежних органа.

Он је подсјетио да су припреме у Српској за вирус корона започете од тренутка када је Свјетска здравствена организација доставила информације о појави новог вируса, истакавши да су све предузете активности ишле у смјеру да се буде што спремније, те да је учињено много добрих ствари, што се сада и показује.

Као још један доказ спремности Владе и Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Зељковић је навео и то да је удружење психолога активирало "плави телефон" који се односи на савјетовање особа које се налазе у изолацији и оне које су позитивне на вирус корона.

Према његови ријечима, и здравствени радници су свакодневно изложени стресу јер су у контакту са особама за које сумња да су заражене, што представља велики терет за њих.

Он је истакао и да су се здравствени радници у овој ситуацији показали као прави хероји јер је највећи терет на њиховим леђима, нагласивши да су се многе колеге из здравственог система солидарисале, од стоматолога, фармацеута и других који су изразили жељу да помогну.

Зељковић је нагласио да је сваки здравствени радник злата вриједан и да Институт покушава да им буде подршка у цјелокупном процесу, али и самим грађанима.

Он је напоменуо и да је важно да сви знају своју улогу у здравственом систему, да сви буду подршка једни другима јер се само сложно може изаћи из ситуације коју је изазвао вирус корона.

На питање када може да се очекује завршетак епидемије вируса корона, Зељковић је рекао да је о томе тренутно тешко говорити, али је нагласио да ће током љета сигурно доћи до смиривања.

Он је нагласио да постоје индиције да би се она могла наставити на јесен, додавши да је због тога веома битан овај период, да се предухитри велики број позитивних и да се на одговарајући начин обаве припреме за наредни период.