latinica  ћирилица
23/03/2020 |  19:48 ⇒ 24/03/2020 | 10:43 | Аутор: РТРС

Шеранић: Kарантин за све који уђу у Градишку (ФОТО)

Од вечерас је и званично у функцији шаторски карантин у близини граничног прелаза у Градишци, у који ће на 14 дана бити смјештени држављани БиХ, који пређу овај гранични прелаз.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић обишао је вечерас карантин и за РТРС рекао да кућна изолација у суштини представља мјеру без надзора, док је карантин изолација под надзором, прије свега обезбјеђење Министарства унутрашњих послова и контроле саме кретања оних који су и карантину.

- С обзиром да смо имали у претходном периоду веома неодговорне грађане, прије свега оних из иностранства, морали смо посегнути за оваквим мјерама - рекао је Шеранић за РТРС.

Навео је да се рестриктивније мјере морају увести и да је и Српска кренула у том правцу и додао да ће сви који не буду поштовали кућну изолацију, доћи у карантин.

- Обезбјеђена је и исхрана, ово су пристојни услови, основни животни, гријање, мокри чворови, исхрана....Тим љекара је из околних Домова здравља који ће радити у 12-очасовним смјенама - рекао је Шеранић.

Фото: СРНА

Истакао је да се све ради у циљу да се спријечи пандемија.

- Имамо намјеру да осјетљиве категорије смјестимо у чврсти објекат, мајке са дјецом, труднице, инвалиде. - истакао је министар.

 Шеранић је рекао да је разлог због чега се чекало са смјештањем лица која улазе из другух земаља у карантин тај што се чекало мишљење надлежних из ФБиХ, у смислу дефинисања протокла између Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта у вези са сарадњом у размјеном људи који долазе из иностранства и њиховог смјештања у крантин.

- Из ФБиХ још нисмо добили одговор, али нисмо могли да чекамо јер више не можемо да пратимо кретања људи који нам долазе из иностранства. Од сада крећемо са мјером смјештања у карантин - рекао је Шеранић.

- Наша надлежност је Република Српска, ми једноставно не смијемо да чекамо  - поручио је Шеранић.