latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:35 | Аутор: СРНА

Рад инспектора усклађен са царинским органима

Радно вријеме републичких инспектора на царинским испоставама усклађено је са радним временом царинских органа и овај принцип рада је успостављен од дана оснивања Инспектората Републике Српске, саопштено је из ове инстутуције.
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net) -
Инспекторат Републике Српске (фото: inspektorat.vladars.net)

Регујући на изјаву предсједника Подручне привредне коморе Бањалука Горана Рачића да инспектори који врше преглед робе у спољнотрговинском промету раде само до 16.00 часова, те да касније није могуће прикупити сву потребну документацију за пошиљку, из Инспектората наводе су због актуелне ситуације и увођења надзора путника који улазе у БиХ на граничним прелазима у Српској, предузели све потребне мјере како би се контрола увоза робе одвијала несметано и независно од контроле путника.

- Републички тржишни, фитосанитарни, здравствени и инспектори за храну су у протеклих седам дана у спољнотрговинском промету прегледали 1.978 пошљки различите робе која подлијеже обавезном прегледу приликом увоза. Без обзира на додатне обавезе које су дате овом органу за извршавање, преглед робе у спољнотрговинском промету из дијела надлежности овог органа, није доведен у питање - истичу из Инспектората.

Напротив, додају из Инспектората, у току викенда због повећаног доласка камиона на граничним прелазима Градишка и Шамац, царински органи су наставили рад до 20.00 часова, што су учинили и службеници Инспектората Српске, а све како би се робни промет одвијао што је брже могуће с обзиром на тренутне околности.

Инспекторат Републике Српске, како се наглашава, спреман је да обезбиједи капацитете и за потребе продуженог рада, уколико то буде усаглашено од свих надлежних органа који учествују у поступку прегледа и царињења роба приликом увоза.