latinica  ћирилица
23/03/2020 |  15:33 | Аутор: СРНА

Додик: Биће оштријих мјера

Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је у Републици Српској потребно увести неке оштрије мјере у вези са борбом против вируса корона, те најавио да ће бити уведено да се контролише буквално излазак и улазак из сваког насељеног мјеста у Српској.

- Тиме желимо да спријечимо комуникацију међу људима која је кључна за ту врсту ширења - рекао је Додик новинарима у Београду, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је напоменуо да је Република Српска од почетка борбе против вируса корона кренула жестоко, али да је највећи проблем неодговорност појединаца, који угрожавају већину људи који се понашају веома дисциплиновано и поштују мјере.

Додик је истакао да Република Српска чини све што може да вирус корона не уђе у здравствени систем, у болнице.

Он је навео да постоји нека вијест која говори о томе да је један љекар Клиничког центра у Бањалуци позитиван на вирус, али да је добро то да су сви људи који су били у контакту са њим из медицинског центра негативни.

- Водимо рачуна о томе, покушавамо на све стране да обезбиједимо неку врсту помоћи. Обезбиједићемо око милион маски које ће доћи веома брзо, као и респираторе - истакао је Додик.

Додик је рекао да је, међутим, проблем набавка лијекова од произвођача из окружења, односно ЕУ, који отказују раније договорене уговоре и количине за ову годину и да то мора да се ријеши.

Он је додао да се дневно рјешавају и проблеми као што је несташица лијекова за неке друге врсте болести, а што је изазвано поремећајем на тржишту.

Додик је нагласио да је други сегмент, како неодговорне појединце довести у позицију да буду одговорни, те навео примјер човјека који је прекршио мјере изолације и полицијског часа, направио удес, слетио са пута.

Он каже да је много оних који су дошли са Запада, немају социјално и здравствено осигурање, а Република Српска их све прихвата, што веома оптерећује њен здравствени систем.

Додик је поново позвао грађане да буду дисциплиновани, да остану код куће, истичући да то није само крилатица, него захтјев овог времена.

- Остати кући и спријечити што је могуће више контакте са људима и да дочекамо неких пар седмица и видимо како се ствари крећу - поручио је Додик.

Додик је напоменуо да многе земље немају механизме суочавања са овим вирусом, те додао да је у Српској од евидентираног броја заражених вирусом корона само један тежи случај, да нема смртних случајева, али да не треба нико да изузме могућност да их неће бити.

- Нисмо ми свемоћни, али узимамо оно што је пракса у свијету да санирамо и реагујемо на ту ситуацију - рекао је Додик.

Он је оцијенио да се по том питању у Српској мора још агилније радити, да се обезбјеђује шта је неопходно.

- Јер, очигледно је да је процјена да још нисмо на врхунцу те неке кризе, без обзира што сада многи политичари, а и неки љекари сада покушавају да говоре о неком врхунцу. Далеко смо од тога. Још не знамо како ствари стоје до краја, мада морам да кажем да су људи у Српској прихватили мјере - рекао је он.

Додик је поновио да у Српској, до јуче, колико он зна, постоји само један пацијент на респиратору, те напоменуо да су респиратори потребни и другим болесницима, а не само онима који имају вирус корона.

- Мислим да сада имамо довољно слободних респиратора, али треба да набавимо додатну количину, како бисмо обезбиједили да можемо да прихватимо одређени ниво кризе - рекао је Додик.