latinica  ћирилица
23/03/2020 |  15:21 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Прњавор: Двије позитивне особе, више од хиљаду под надзором

Директор Дома здравља у Прњавору Свјетлана Малић рекла је да ова здравствена установа још није добила званичан податак о другој особи из Прњавора којој је регистрован Ковид-19, што је синоћ објавило Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Сједница општинског Штаба за ванредне ситуације, Прњавор - Фото: СРНА
Сједница општинског Штаба за ванредне ситуације, ПрњаворФото: СРНА

- Ми до данас нисмо добили званичан податак са именом и презименом те особе. Имамо само незванична сазнања на основу којих настојимо доћи до свих особа које су биле у контакту са тим лицем, а ради се о већем броју људи - рекла је Малићева на данашњој конференцији за новинаре.

У Прњавору је 17. марта регистрована прва особа позитивна на вирус корона.

Малићева каже да је број лица под здравственим надзором на подручју општине Прњавор повећан током прошлог викенда на 1. 008 јер је допутовао одређени број људи који раде у иностранству.

Члан Општинског штаба за ванредне ситуације Жељко Симић рекао је да су у складу са одлуком Владе Републике Српске све раније донесене мјере продужене до 30. марта.

- Дошло је до одређених промјена у раду апотека које умјесто до 22.00 часа могу радити до 18.00 часова. Представници апотека које раде на подручју Прњавора ће заједно са општинском управом дефинисати дежурства појединих апотека, тако да ће у сваком моменту једна од апотека бити дежурна - прецизирао је Симић.

Он је рекао да ће становништво о распореду дежурстава апотека бити обавјештено посредством средстава јавног информисања и званичних општинских институција.

Из Општинског штаба за ванредне ситуације поновили су апел становништву да се не креће, да се придржавају свих прописаних мјера, као и да се сви који допутују из других земаља јављају у Дом здравља породичном доктору или Хигијенско – епидемиолошкој служби како би се могле предузети адекватне мјере у случају њиховог лијечења.

- Обавеза свих лица која су под здравственим надзором је да поштују основно правило самоизолације, остану код куће и смање контакте. Лица за која се утврди да не поштују мјере изолације биће санкционисана - истакли су из Штаба.

У Републици Српској је за непоштовање мјера за заштиту од заразних болести, као кривичном дјелу, предвиђена затворска казна до двије године.