latinica  ћирилица
23/03/2020 |  14:55 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Додик: Хвала Србији на спремности да помогне Српској (ФОТО)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас, након разговора са предсједником Србије Александром Вучићем, да је Србија спремна да помогне Републици Српској и БиХ, када је ријеч о основним животним намирницима, као и о лијековима и медицинском материјалу, у борби против вируса корона.
Додик и Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Додик и Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

- Захвалан сам предсједнику Вучићу, са којим сам данас имао прилику да разговарам о разним модалитетима сарадње и помоћи, која је потребна Републици Српској и БиХ, како би се суочила и санирала проблеме у вези са вирусом корона - рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ захвалио је на сусретљивости, која је видљива у Србији, истичући да је Вучић водио рачуна о томе да се цијело тржиште БиХ покрије са оним што има Србија - пшеница, кукуруз и остале ствари које могу да се дају.

 

      View this post on Instagram

"Srbija pomaže Republici Srpskoj u lekovima, zaštitnoj opremi i životno važnim kliničkim mašinama. Podršku u hrani, ali i svim drugim materijalima pružićemo i Bosni i Hercegovini u celini." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Mar 23, 2020 at 4:19am PDT

- Могу да кажем, да ће захваљујући таквом односу, и ФБиХ и Република Српска имати довољно пшенице и кукуруза и соје за производњу одређених концентрата, те да није проблем да се брашно увози из Србије, као ни уље - рекао је Додик.

Он је навео да се разговарало о томе да се деблокира извоз за једну фирму из Сомбора, која има количине уља неопходне за производњу за шест мјесеци за цијело тржиште БиХ, те да ни шећер неће бити проблем.

- И то је оно што Србија може. Мислим да нема ниједан проблем и да га нећемо имати ни у наредних шест мјесеци, и да оваква ситуација остане - рекао је Додик.

Он је навео да ће фабрика из Сомбора, која на лагеру има сирово сојино уље и сунцокретово уље, и која има сунцокрет, моћи да испоручи ту робу "Бималу" из Брчког, који је опет способан да обезбиједи сву неопходну количину за наредних шест мјесеци за снабдијевање уљем цијеле БиХ, не само Српске.

Према његовим ријечима, у Херцеговини и Требињу већ испоручују брашно које је неопходно за кондиторску индустрију која тамо постоји.

Додик је рекао да се дуги аспект разговора односио на медицинску опрему и материјали, гђе је Србија у сличној позицији, али да ће Српска и ФБиХ испоставити захтјеве шта им је потребно.

- Не би требало да буде проблема. Већ сам разговарао о томе да се у току дана сагледа све оно што је могуће да Србија из властите производње, несметано дозначи у Републику Српску и БиХ, да то се настави - рекао је Додик.

Трећи аспект разговора је, рекао је Додик, био о томе што се Србија показује као лидер у смилсу обезбјеђивања помоћи која, прије свега долази из Кине, гђе су кључни респиратори, маске, комбинезони за здравствене раднике, па чак и и потрошни материјал који иде уз респираторе.

"Видјеће се на који начин се може помоћи и ту ће се наћи нека могућа врста помоћи - рекао је Додик.

Он је рекао да је Вучић још док је трајао састанак разговарао и са предсједником Привредне коморе Србије, министром пољопривреде и који ће већ у току дана да га обавијестити о количинама које је Српска потраживали да има у наредном времену.

- Хоћу да кажем да с ове стране, што се тиче Србије, имамо отворена врата, као и раније, неће бити застоја ни за друге материјале и робе као што су гнојиво, сточна храна, све у складу са оним што Србија може да стави на располагање - рекао је Додик.

Он је рекао да остаје да ће Србија прихватити ако буде неких тежих случајева болесника од вируса короне из Српске, али да на сву срећу Српска тога још нема, мада то остаје отворена могућност када до тога дође.

Што се тиче респиратора, Додик је рекао да су се договорили да оно што Србија набавља, да повећа са неких 10 одсто захтјева и за Српску, јер она има лакше доступна тржишта.

- Вјерујем да ће с ове стране доћи један значајан број. Са оним што ми имамо, у току је набавка 20 респиратора, укупно имамо 92 у Републици Српској. Када би набавили још једно 100 укупно на различитим странама, оспособили наше центре, према процјени стручњака, то би био неки оптимални ниво са становишта браја становника који имамо - ркеао је Додик.

Он је навео да вјерује да ће Српска у наредних седам до осам дана набавити сигурно негђе до 50 респиратора.

- Ствари се одвијају у оквиру договора. Наравно ми поштујемо потребе Србије и оно што је могућност да се нама стави на располагање, то несметано иде - рекао је Додик.

Он је навео да се са Вучићем договорио да се виде идући викенд и поново сагледају које су потребе.

Повезане вијести: 

Србија помаже Српској у лијековима, опреми... (ФОТО)