latinica  ћирилица
23/03/2020 |  13:10 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Почела настава на даљину и за средњошколце

Настава на даљину почела је данас за све средњошколце у Републици Српској путем онлајн платформи, док се настава за основце одвија успјешно од 17. марта путем програма Телевизије Републике Српске.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

У распоред наставе на даљину за основце у седмици од 23. до 27. марта уврштена је вјеронаука, а у седмици од 30. марта биће уврштени музичко, физичко и ликовно васпитање, као и демократија и људска права.

Настава на даљину за средњошколце се одвија употребом онлајн платформи за учење, Office 365 алата и других система комуникације попут мејл адреса, друштвених мрежа и сервиса за размјену порука, а заступљени су општеобразовни и стручно-теоријски предмети.

Путем онлајн платформи ученици добијају материјале и инструкције за рад и размјењују информације са професорима у вези са наставним садржајем и задацима са циљем бољег разумијевања и лакшег савладавања градива.

Настава на даљину је обавезујући облик наставе како за наставнике, тако и за ученике. Одјељењске старјешине/предметни наставници су у обавези да успоставе комуникацију са ученицима и да им дају повратне информације о урађеним задацима које су добили од наставника који наставу реализују путем РТРС-а или онлајн платформи у случају наставе на даљину за средњошколце.

Од наставника се очекује да прате напредовање ученика, биљеже податке о томе, те сачувају добијене радове ученика. Начини праћења напредовања ученика могу бити различити. Наставни могу, на примјер, тражити од ученика да опише утисак о лектири, да напише есеј на дату тему, да ураде одређене експерименте и опишу поступак или прикажу путем видео-записа, итд. (важно је да су примјерени условима рада у кући).

На седмичном нивоу директори школа имају обавезу да електронски путем извјештавају Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод о реализованим активностима наставе на даљину.

Школе су наставницима и ученицима ставиле на располагање ресурсе/опрему коју имају (лаптопе за наставнике и ученике), а на основу исказаних потреба, с циљем несметаног праћења наставе и праћења напредовања ученика.

- Сви наставници имају на располагању нову платформу Министарства просвјете и културе еНастава(https://enastava.skolers.org/) на којој се налазе школски часови реализовани путем РТРС-а, као и додатна упутства наставницима за употребу алата за комуникацију са ученицима како бисмо им олакшали рад - наведенио је у саопштењу Министарства просвјете и културе Републике Српске.