latinica  ћирилица
23/03/2020 |  11:46 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

Састанак Додика и Вучића

Предсједник Србије Александар Вучић састаће се данас са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, како би разговарали о помоћи Србије Републици Српској у материјалима и опреми за борбу против вируса корона потврђено је Срни у кабинету предсједника Србије.
Милорад Додик и Александар Вучић, архив - Фото: ТАНЈУГ
Милорад Додик и Александар Вучић, архивФото: ТАНЈУГ

Након састанка који је затворен за медије предвиђено је саопштење.

Додик је раније за Алтернативну Телевизију истакао да у Србију путује јер су БиХ потребни респиратори, маске, рукавице, комбинезони за здравствене раднике, иако их тренутно има довољно.

- Морамо ојачати регионалне болнице респираторима и службу за тестирање да би се центри отварали и у Бијељини, Добоју, Фочи, источном Сарајеву, јер се тренутно тестира само у Бањалуци - рекао је Додик.

Он очекује помоћ од 25.000 тестова.

- Значила би нам било каква врста помоћи и било који број респиратора - навео је он.

Додик је подсјетио да се за помоћ обратио предсједницима Кине и Турске и замолио да омогуће да БиХ од њих купи потребну медицинску опрему.

Према његовим ријечима, хуманитарну помоћ обећао му је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, али и да се фирмама из БиХ омогући да купују медицинску опрему и лијекове у Турској и да се укине забрана извоза за БиХ.

Додик је рекао да се за помоћ обратио и Русији, а очекује је и од ЕУ, да дозволе да се минималне количине респиратора купе у Њемачкој.