latinica  ћирилица
23/03/2020 |  11:21 | Аутор: СРНА

Без политикантства у спровођењу мјера

Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара затражио је од сваког становника ФБиХ да поштује мјере кризних штабова и упутства здравствених радника и установа, јер је то једино што може успорити ширење вируса корона и спријечити погубне посљедице.
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba) -
Маринко Чавара (фото: oslobođenje.ba)

Он је истакао да, нажалост, неодговорност многих појединаца угрожава животе свих и према њима треба предузети све мјере санкција прописане у Кривичном закону и Закону о прекршајима.

- Раније сам позвао све носиоце функција у ФБиХ на максималну одговорност у извршавању својих надлежности, јер је у оваквим ситуацијама најважније функционисање система државе без било каквих девијација, политикантства и ненадлежног поступања и доношења одлука - навео је Чавара у саопштењу.

Он је додао да је у медијима објављена намјера доношења "Уредбе са законском снагом о мјерама и радњама на спречавању поступања противно изданим рјешењима и наредбама надлежних органа за вријеме трајања одлуке Владе ФБиХ о проглашењу несреће узроковане појавом вируса корона на подручју ФБиХ" која је, према његовом мишљењу, апсолутно непотребна и у садржају противуставна.

Чавара је указао да постојећи закони омогућавају санкције за непоштивање издатих рјешења и наређења надлежних органа, преношења заразних болести, дјела против здравља људи и друго и треба их примијенити.

- Тражим од Владе ФБиХ да се максимално посвети заштити здравља сваког становника ФБиХ, а да одбаци овај и сличне покушаје ненадлежног поступања и кршења закона и устава - навео је Чавара.

Он је напоменуо да је ово стање несреће предвиђено Уставом и законима, које само треба провести. "Неодговорно понашање у овом времену може имати далекосежне негативне посљедице за све становнике ФБиХ и цијелу БиХ, те такво понашање мора бити санкционисано", упозорио је предсједник овог ентитета.

Он је захвалио сваком одговорном појединцу, а члановима кризних штабова честитао и захвалио на одговорном дјеловању и спровођењу активности на сузбијању вируса корона, а посебно докторима и свом медицинском особљу који неуморно и храбро раде свој посао.

- Ситуација је још под контролом и не смијемо допустити да нас појединци доведу у смртну опасност - поручио је Чавара.