latinica  ћирилица
20/03/2020 |  15:27 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Спољнотрговински промет успорен, али не и обустављен

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић истакли су да је спољнотрговински промет у условима ширења вируса корона дјелимично успорен, али да није обустављен.
Сарајево - Кошарац - Вуковић - Фото: СРНА
Сарајево - Кошарац - ВуковићФото: СРНА

Током данашњег састанка у Сарајеву, саговорници су констатовали да је, према досадашњим евиденцијама, дошло до смањења обима спољнотрговинског промета од три одсто за прва два мјесеца 2020. године у односу на исти период прошле године.

Наглашено је да робна размјена функционише, с тим да постоји ограничење код неких земаља ЦЕФТА споразума, саопштено је из Министарства спољне трговине и еконоских односа.

Кошарац и Вуковић размијенили су мишљење о анализи промета виталних роба, с фокусом на производе прехрамбене индустрије, те медицинских, фармацеутских и санитарних средстава.

Саговорници су оцијенили успјешним досадашње мјере, спроведене у условима ширења вируса корона, те нагласили да је потребно проширити додатне мјере у финансијском сектору, који се тиче банкарских производа, укључујући и гаранције.

Кошарац је најавио да ће у наредних неколико дана бити одржан састанак радне групе за праћење посљедица вируса корона на укупну привредну активност у БиХ, а која је формирана на захтјев предсједавајућег Савјета министара, у координацији са премијерима Републике Српске и Федерације БиХ.

На данашњем састанку наведено је да ће до састанка ове радне групе, Спољнотрговинска комора БиХ припремити додатну информацију, те да ће министар Кошарац од Управе за индиректно опорезивање БиХ и Секретаријата ЦЕФТА затражити додатне информације у вези са спољнотрговинским прометом БиХ.

Кошарац и Вуковић усагласили су да ће у наредном периоду одржавати заједничке радне састанке на седмичном нивоу како би на ефикасан начин покушали одговорити изазовима са којима се суочавају привредни субјекти у БиХ у условима ширења вируса корона.