latinica  ћирилица
20/03/2020 |  10:14 | Аутор: СРНА

Соколац: Нема заражених, у изолацији 87 лица

На подручју општине Соколац нема регистрованих заражених вирусом корона, а у изолацији је 87 лица, рекла је Срни директор Дома здравља "Др Љубомир Ћеранић" Адријана Станар.

Она је нагласила да ниједно лице које се налази у изолацији на Сокоцу није испољило симптоме ове болести.

Станарева је подсјетила да сва лица која долазе из иностранства у Републику Српску добију рјешење о изолацији и дужна су да се одмах по доласку на пријављену адресу пријаве у здравствену установу, гдје буду евидентирани и добију препоруке о поступању и понашању.

Она је додала да сви пацијенти који су асимптоматични остају у кућној изолацији 14 дана, док се пацијенти који имају знаке респираторне инфекције стављају под здравствени надзор и свакодневно су у контакту са својим породичним љекаром.

Станарева је нагласила да нема потребе да се грађани самоиницијативно јављају на провјере у Дом здравља на Сокоцу, јер ова установа према упутствима Министрства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Републике непрестано прати стање у овој области.

Према упутству ресорног министарства, како каже, тестирају се само високоризични пацијенти са специфичном симптоматологијом.

Станарева је нагласила да су на подручју општине Соколац примијењене све предложене мјере заштите и да ја у објекту овог Дома здравља извршена дезинфекција, те да су и даље на снази повећане мјере здравствено-хигијенске заштите, како је и наложено наредбом Министарства здравља и социјалне заштите, Републичког штаба за ванредне ситуације и Општинског штаба за ванредне ситуације.

- Нема разлога за панику, позивамо становништво ове локалне заједнице на сарадњу и захваљујемо одговорним лицима на разумијевању, те молимо све који су ушли на територију Српске, а настањени су на подручју општине Соколац, да се што прије јаве у Дом здравља у овом мјесту ради евиденције - поручила је Станарева.