latinica  ћирилица
09/03/2020 |  19:06 ⇒ 23:06 | Аутор: РТРС

Пројекти са кинеским компанијама успорени, туристички аранжмани отказани

Пројекти који су вођени са кинеским компанијама су заустављени, планирани проценти економског раста се коригују, спољнотрговинска размјена смањује, туристички атанжмани отказују.

Колико вирус корона утиче на економију, процјене су различите, али сви сусагласни – због ширења овог вируса губе се милиони.

Путовати у Италију? Можда ипак не. Ширење вируса корона, међу првима, осјетили су биланси туристичких агенција.

- Ми смо требали имати туру за Италију 20. март, двије групе али пошто је у околини Милана отказали смо - каже Вања Савић из туристичке агенције "Унис-турс" Бањалука.

Босна и Херцеговина и Италија имају значајну спољнотрговинску размјену. Година је тек почела, али увоз је мањи за 17 милиона марака, а извоз око 40 милиона.

- Кад је у питању извоз прошле године у прва два мјесеца било је 213 милиона марака, док је ове у прва два мјесеца 174 милиона - навео је Ратко Ковачевић, портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Проблем имају и фирме које репроматеријал набављају из Кине. За сада у фабрици "Санино" нема већих проблема, али роба бродовима путује око један мјесец.

- Могу се очекивати одређени поремећаји али сва та роба прије нас дође у Њемачку и друге земље гдје ће да прођу одређене контроле - истакао је Радован Пузаревић, директор фабрике "Санино", Дервента.

Аналитичари сагласни – економије које су глобално орјентисане, могле би да имају највише проблема.

- Кинеска економија има пад за 35 одсто и то је највећи пад до сад зато што су мјере такве да се затварају фабрике док не прође - сматра Стево Пуцар, економиста.

- Имаћемо рецесију у Италији, али и у Њемачкој - као земљи која зависи од глобалне економије - видјећемо, бар, техничку рецесију у првом и другом тромјесечју - тврди Роберт Халвер, економски аналитичар, Њемачка.

- Корона вирус утицао је на економију на тај начин што потрошачи одлажу куповину трајних добара, аутомобила, кућанских апарата. Такође, инвеститори одлажу инвестиције планиране за наредни период - навео је Милојко Арсић, економиста, Србија.

Према неким процјенама глобална привреда, због вируса корона, изгубиће више од хиљаду милијарди долара. Међународни монетарни фонд прије појаве вируса пројектовао је стопу раста свјетске економије на 2,7 процената, међутим сада је спуштена на 2,4 одсто.