latinica  ћирилица
09/03/2020 |  15:34 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Лалић: БиХ ће имати озбиљан проблем због новог мигрантског таласа

БиХ ће имати озбиљан проблем због доласка великог таласа миграната такозваном балканском рутом јер нема капацитета да одговори на тај изазов, каже професор Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Велибор Лалић.
Мигранти БиХ - Фото: dnevni avaz
Мигранти БиХФото: dnevni avaz

- БиХ због унутрашњих проблема нема капацитета да се адекватно супротстави новом мигрантском таласу. То ће довести до додатних тензија и унутар БиХ и у региону, који је већ оптерећен економско-социјалним и политичким проблемима - рекао је Лалић Срни.

Према његовим ријечима, БиХ нема могућност да формира центре који би примили мигранте.

- Не постоји ни консензус у БиХ о томе како је могуће ријешити овај проблем. У посљедњих пет година од када је наступила мигрантска криза БиХ није учинила много да изгради капацитете да би се изборила са овим проблемом - каже Лалић.

Он је додао да ће проблем бити усложњен јер ће Хрватска предузети мјере да тај талас заустави на граници ЕУ и спремна је да распореди војску на границу са БиХ.

Лалић каже да су БиХ и друге западнобалканске државе жртве великих геополитичких игара, а посебно односа између Турске и ЕУ.

Он каже да предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, усљед губитка војника у сиријском граду Идлиб, користи мигранте као оружје против ЕУ.

- Усљед кризе на турско-грчкој граници може се очекивати велики прилив миграната - истиче Лалић.