latinica  ћирилица
05/03/2020 |  14:54 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Радончић: ЕУ да престане са политиком отворених врата

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић изјавио је данас у Сарајеву да БиХ очекује од ЕУ да престане са политиком отворених врата, којом већ дуже вријеме охрабрује милионе миграната да из Турске крену ка Европи.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- На данашњој сједници Савјета министара имали смо озбиљан разговор о мигрантској кризи и њеном утицају на БиХ, при чему смо закључили да је за БиХ најважнија безбједност њених грађана, а потом безбједност миграната - рекао је Радончић новинарима након ванредне сједнице Савјета министара посвећене информацијама о мигрантској кризи и предузетим мјерама у вези са спречавањем појаве вируса корона у БиХ.

Радончић каже да су он, као и Министарство од Савјета министара добили додатна обавјештења да могу суверено разговарати са свим кључним домаћим и међународним факторима који се баве проблемом мигрантске кризе.

- Западни Балкан не смије бити препуштен сам себи, не смије да буде најслабија тачка на мигрантској рути ка ЕУ - рекао је Радончић.

Он је најавио да ће се врло брзо сусрести са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, а можда и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додикомм ради разматрања тренутног стања у вези са мигрантском кризом.

Помоћник министра за цивилне послове у Савјету министара Синиша Илић истакао је да се ситуација у вези са опасностима које носи вирус корона у БиХ и региону мијења из часа у час, те да су у Бањалуци јутрос идентификована два случаја заразе.

Према њевом ријечима, надлежне институције у БиХ нису изненађене овим случајем, јер је то било и очекивано, с обзиром на ситуацију у окружењу.

- Грађани БиХ немају разлога за забринутост јер је ситуација у вези са евентуалном појавом и ширењем вируса короне у БиХ под контролом надлежних институција и установа - рекао је Илић.

Он је додао да ће БиХ у сузбијању појаве и санацији евентуално нових случајева обољења људи од вируса корона имати пуну подршку Свјетске здравствене организације.