latinica  ћирилица
05/03/2020 |  12:26 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Већ одлучено да се не ангажује војска због миграната

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Предсједништво већ одлучивало о ангажовању Оружаних снага БиХ на граници због мигрантске кризе, да је та иницијатива одбијена и да се по том питању ништа није промијенило.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

На питање новинара у Источном Сарајеву да прокоментарише изјаве министра безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића и лидера СДА Бакира Изетбеговића да БиХ на своје границе треба да изведе војску уколико то учине и сусједне државе због најезде миграната, Додик је истакао да су то само њихове претпоставке и да је о том питању Предсједништво већ одлучивало.

- Одлука је раније донесена и она је на снази. Питањима миграната се треба позабавити на другачији и озбиљнији начин - категоричан је Додик.

Он је додао да БиХ треба да се нада да ће улазне границе ЕУ остати чврсте у Грчкој и Бугарској на граници са Турском.

- Надамо се да ће ЕУ успјети да спријечи талас миграната који би евентуално дошао овдје. Евидентно је да БиХ показује неспособност да се суочи са овим питањима и да их квалитетно рјешава - констатовао је Додик.

Он је истакао да је проблем и политика отворених граница ЕУ која је довела до мигрантске кризе, те подсјетио да је та политика многе стимулисала да напусте своје куће и из далеких земаља крену ка ЕУ.

- Политика отворених граница од 2015. године сигурно даје негативне ефекте сада, а колатерална штета је и БиХ - закључио је Додик.

Предсједништво БиХ на сједници одржаној 11. јуна 2019. године није прихватило иницијативу да се дуж границе са Србијом и Црном Гором распореде припадници Оружаних снага БиХ.

Против ове иницијативе, коју је предложио члан Предсједништва Жељко Комшић, био је тадашњи предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.