latinica  ћирилица
02/03/2020 |  15:32 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Mигрантска криза вјештачког карактера

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић изјавио је Срни да је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган "одврнуо вентил за мигранте", што потврђује да је мигрантска криза вјештачког карактера и користи се у политичке и геополитичке обрачуне.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

- Ердоган се одлучио на овај потез због војних губитака у Сирији и зато што жели да интернационализује проблем у Идлибу и у све увуче ЕУ - рекао је Ћеранић.

Он је истакао да је мигрантска криза проблем ЕУ, а првенствено Њемачке која је промијенила политику која се односи на мигранте.

- Њемачка је позивала мигранте да дођу у ову земљу, али сада је изричита у захтјеву да границе ЕУ буду затворене јер се суочава са проблемима. За Њемачку су границе ЕУ Хрватска и Мађарска, а не Грчка, што је погрешно - додао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, у свему овоме НАТО има одговорност јер је индиректно проузроковао мигрантски талас интервенцијом на сјеверу Африке.

- ЕУ може тражити да НАТО заштити границе, а када је ријеч о БиХ на репу смо догађаја. Потребно је технички опремити Граничну полицију БиХ, а сада се показује колико је био исправан потез Владе Републике Српске за формирањем резервног састава полиције - додао је Ћеранић.

Он је нагласио да би резервни састав полиције сада добродошао, не због Републике Српске, него и због БиХ.

- Имали бисмо довољно људи који би контролисали границе и не би дозволили прилив миграната - закључио је Ћеранић.

Шеф Мисије Међународне организације за миграције у БиХ Петер ван дер Еверерт упозорио је да Хрватска појачава контролу границе, због чега се у БиХ дневно може очекивати и до 10.000 миграната.