latinica  ћирилица
02/03/2020 |  14:48 | Аутор: СРНА

Радончић: БиХ не може сама носити терет нове мигрантске кризе

БиХ неће моћи сама да се носи са мигрантском кризом уколико се обистине најаве да би дневно могло да пристиже 10.000 миграната ако Турска отвори своје границе, изјавио је Срни министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Истакавши да је у кризи коју је назвао "међуконтинентално пресељавање народа" сва одговорност да се ти мигранти зауставе на земљама ЕУ, јер ти људи не желе у БиХ, већ у Њемачку и друге западне земље.

- Користићемо сва легална средства да заштитимо суверенитет БиХ, а за то ће нам требати договори са члановима Предсједништва БиХ, министрима у Савјету министара и са другим нивоима власти - рекао је Радончић.

Он је нагласио да БиХ не може пристати да ти људи поново дођу на хрватску границу и да БиХ буде "плато за мигранте".

- Не смијемо дозволити да БиХ буде простор на којем ће трговци људима бирати најбољи кадар и просљеђивати их ЕУ, а нама остављати људе са криминалном или терористичком прошлошћу, наркомане. Ми не можемо утврдити њихов идентитет јер злоупотребљавају закон и цијело то доказивање препуштају БиХ, гдје се лажно представљају, а лична документа уништавају - рекао је Радончић.

Он је констатовао да је БиХ "преспавала четири године" и да бивши министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Семиха Боровац није схватила како треба да води ово министарство, те подсјетио да није промијењен ниједан закон и да није запослен ниједан нови гранични полицајац упркос чињеници да их тренутно недостаје 1.200.

Радончић је навео да је сусједна Хрватска у посљедњих четири године у граничну полицију која има више од 6.000 полицајаца уложила 27 милиона евра, а БиХ ни цент.

- О безбједносном питању у БиХ од почетка прилива илегалних миграната нико апсолутно није бринуо - рекао је Радончић.

Радончић је истакао да Гранична полиција БиХ има помоћ Дирекције за координацију полицијских тијела, Агенције за истраге и заштиту БиХ и Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те да је радила максималним капацитетима које "људски фактор може да поднесе".

Он каже да у том смислу не може бити замјерки према полицијским структурама у БиХ, наводећи да тренутно 25 километара граничне линије чува један полицајац и да је јасно је да је граница превише порозна и да се сада практично спасава што се може спасити.

- Замјерке постоје због недостатка политичког лидерства у сучељавању са мигрантском кризом која траје већ три године и гдје су поједини кантони као што је Унско-сански, а сада и Тузлански кантон препуштени сами себи - рекао је Радончић.

Он тврди да терет мигрантске кризе у БиХ углавном носи територија Федерације БиХ и да је углавном ријеч о простору на којем живе Бошњаци.

- Ми сада имамо око 6.000 миграната и мислим да бројка од 10.000 миграната које помињу наши пријатељи из ЕУ није реална - тврди Радончић.