latinica  ћирилица
27/02/2020 |  20:07 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Нове мјере популационе политике у Српској

Република Српска покренуће иницијативу да се млади брачни парови, који купују прву стамбену јединицу, ослободе плаћања пореза на додатну вриједност.

Ово је најавила предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, наводећи да је план угледати се на Мађарску, која има позитивна искуства у вези са популационом политиком.

Посао и кров над главом – када се ова два услова испуне, планирање породице није баук. Због прилике да купе стан по условима који неће значити деценијску отплату кредита, Милица и Радослав Ристић убрзали су почетак заједничког живота.

- Ми плаћамо 30 одсто, изађе нас 29.000 КМ и онда ћемо преко кредита отплатити тај износ граду - каже Радослав.

Добој је први град у Српској који се са лошом демографском сликом ухватио у коштац конкретном мјером. У први мах град финансира куповину 100 станова за младе брачне парове. 19 је већ додијељено, а на овоме се не планира стати.

- На некој од наредних сједница ћемо донијети одлуку да добијањем трећег дјетета млади брачни пар стиче право на трајно власништво стамбене јединице коју је добио по овим повољним условима - појаснио је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

У Требињу је у току градња 40 станова које ће млади брачни парови моћи да купе по повољним условима.

- Оно шо је јако битно је да се нашло рјешење да цијена метра квадратног буде 1.250 КМ у самом центру града, гдје је отприлике комерцијална цијена 1.800 КМ - каже Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Ово су први покушаји локалних заједница да зауставе одлазак младих и промијене суморну демографску слику. На истом трагу требало би да буду нове мјере које би Српска требало да копира од Мађарске – земље чије се популационе мјере сматрају оштрим и успјешним.

Пореске олакшице, кредити који се отписују по добијању дјеце, први су на листи.

- Имамо један нови приједлог који захтијева да се договоримо, ако се ишта може договорити у овој земљи, али ето он би подразумијевао ослобађање од плаћања ПДВ-а за прву стамбену јединицу младих брачних парова - појаснила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Демограф Стево Пашалић каже – резултати се не могу очекивати за годину дана, али у демографији 10 година није дуг период, а економске мјере прво су на чему треба радити: "Најистакнутија мјера јесу стамбени кредити, јер то спада у једну врсту економских мјера, односно једно од два егзистенцијална питања. То је стамбено питање и запослење. Тиме вежемо пореску политику и друго, то све спада у економске мјере."

Јован Радовановић на челу је удружења које окупља бањалучке вишечлане породице и каже – крајње је вријеме да се одмакне од обећања.

- Било је и помака, није све црно, али каква је ситуација, требали бисмо сви да запнемо да то што прије ријешавамо, јер бојим се имаћемо и паре и све, а нећемо имати коме дати - наводи Јован Радовановић, предсједник Удружења родитеља четверо и више дјеце "4+".

То потврђују и статистички подаци који показују да су позитиван природни прираштај у 2018. години имали само Бањалука и Источно Ново Сарајево - двије од 63 локалне заједнице у Српској.