latinica  ћирилица
27/02/2020 |  19:41 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

Због СДС-а и ПДП-а Закључци НСРС губе на значају

Само десетак дана од објаве, обавезујући закључци НСРС о будућем дјеловању представника Српске у заједничким институцијама, губе на значају.

- СДС и ПДП јуче су грубо прекршили закључак 4 о неучествовању у доношењу одлука у заједничким институцијама БиХ -каже српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Гласајући за Закон о престанку мандата садашњег сазива Високог судског и тужилачког савјета БиХ директно раде у интересу унитаристичке политике из Сарајева - додао је Додик.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић признаје да су у два случају учествовали у гласању, али да је то урадио и СНСД, због чега је мало недостајало да не прођу финансијски Споразуми корисни и за локалне заједнице у Српској.

Док се бошњачко - босански блок мобилизује, заједништво српских политичких странака, пријеко потребно у тренутку "удара" Уставног суда БиХ на пољопривредно земљиште у Републици Српској, тек што је склопљено, распало се.

Предлажући и гласајући за Закон о смјени садашњег сазива ВСТС, који се подудара са захтјевом СДА за смјеном Милана Тегелтије, СДС и ПДП игнорисали су 4. и закључак Народне скупштине о неучествовању у доношењу одлука у заједничким институцијама.

- То подржавају издајници српског народа који су спремни да то подржавају, али јасно желим да кажем да тај закон неће проћи на Дому народа, неће проћи зато што је то реализација унитаристичке политике која се проводи из Сарајеву - категоричан је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

"Кнедла у грлу" застала је Драгану Мектићу када је објашњавао зашто је предложио закон о смјени цијелог ВСТС-а и тиме "под ноге" бацио одлуку о начину дјеловања у заједничким институцијама, коју су подржале његове страначке колеге у Народној скупштини Републике Српске.

Мектићу и СДС-у важније је да смијене Тегелтију него да "виде леђа" страним судијама из Уставног суда БиХ.

Одлуку да гласају и поред вета Народне скупштине, његов страначки шеф правда општом конфузијом међу српским представницима у бх. институцијама.

Коначни аргумент је - и Милорад Додик прекршио је закључак Народне скупштине и гласао на сједници Предсједништва.

- Уосталом видјели смо да су посланици СНСД-а гласали за неке тачке селективно и на исти начин се понашао српски члан Предсједништва и учествовао, доносио и гласао око одређених одлука у Предсједништву - каже Мирко Шаровић,
предсједник СДС-а.

- Чуо сам једно глупо и несувисло објашњење, да је Додик у Предсједништву донио одлуку да се помилује неки терориста што није тачно, него да се одбије помиловање терористи и дилера дроге. Дакле они су то нашли као изговор да би јуче гласали за реализацију закључака СДА да се смијени предсједник ВСТС-а Тегелтија , Србин, а извођачи радова су били Срби, Шаровић и Бореновић - додао је Додик.

- Ми смо се јуче понашали одговорно, нисмо учествовали у гласању, од 48 тачака направили смо изузетак у два случаја, једна се тиче правосуђа а један провјере диплома у заједничким инстиртуцијама. СНСД је неколико пута гласао - наводи Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Опозицони посланици СДС-а и ПДП-а оптужилиу су колеге из СНСД-а и Српског клуба за лицемјерство према грађанима, јер су гласајући против довели у питање реализацију финансијских споразума важних за општине у Српској.

Из владајућег табора одговарају да су СДС и ПДП гласали за смјену Високог судског и тужилачког савјета БиХ, по жељи Бакира Изетбеговића, што је јасна синергија старе коалиције.