latinica  ћирилица
27/02/2020 |  14:50 ⇒ 14:54 | Аутор: СРНА

Разговарано о капацитетима за збрињавање пацијената у случају потребе

На састанку надлежних институција о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској због вируса корона у свијету данас је било ријечи о тријажи пацијената и капацитетима за збрињавање пацијената у случају потребе за изолацијом.
Састанак директора - Фото: РТРС
Састанак директораФото: РТРС

На састанку је разговарано о припреми простора у случају потребе за прихватом већег броја обољелих у Универзитетски клинички центар Републике Српске, Болници "Свети Врачеви" у Бијељини и Болници "Србија" у Источном Сарајеву, као и протоколима о достављању узорака за лабораторијско тестирање, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У саопштењу је потврђено да до сада у Републици Српској није било обољелих од вируса корона, а да је под здравственим надзором 59 особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом корона без симптома болести.

На састанку, који су одржали ресорни министар Ален Шеранић и вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић са свим директорима болница у Републици Српској, разговарано је о мјерама које су до сада предузете с циљем раног откривања евентуалних сумњивих случајева с циљем спрјечавања настанка и ширења болести изазване новим вирусом корона.

У саопштењу се подсјећа да су раније свим здравственим установама у Српској упућене препоруке за поступање с циљем спровођења адекватних мјера надзора над заразним болестима, а министар је донио наредбу о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона /Ковид 19/ у Републици Српској.

На састанку је разговарано и о здравственом надзору грађана на нивоу примарне здравствене заштите и потреби информисања грађана о томе шта он подразумијева.

У складу са Законом о заштити становништва од заразних болести Републике Српске здравствени надзор подразумијева здравствене прегледе и епидемиолошко испитивање лица која су била у контакту са лицем обољелим и/или клицоношом од заразне болести, или су боравила у жаришту заразне болести, напомиње се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је, с циљем заштите здравља становништва, препорука за грађане који су у посљедњих 14 дана боравили или долазе из Италије, посебно на подручју сјеверне Италије, али и Кине, Јужне Кореје и Ирана, да се телефонски јаве надлежним домовима здравља како би били узети подаци, евентуално биле предузете епидемиолошке мјере, односно дати савјети о даљем поступању.

Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно информишу јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Срској када је ријеч о новом коронавирусу, додаје се у саопштењу.

Данашњем састанку присуствовао је и главни републички здравствени инспектор Републичке управе за инспекцијске послове Републике Српске Десимир Миљић.