latinica  ћирилица
27/02/2020 |  09:02 ⇒ 09:06 | Аутор: СРНА

Додик: Дан доношења Устава може се сматрати другим Даном Републике

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је доношење првог Устава Републике Српске био континуитет државотворности српског народа, који је кроз историју знао да ствара државе и да их правно уређује.
Милорад Додик (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Милорад Додик (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

- Тим Уставом смо поручили да желимо да градимо државу на демократским приниципима са демократским институцијама које ће штитити не само Републику Српску, као политички оквир за њене грађане, већ и сваког њеног грађанина без обзира на националност или вјероисповјест - нагласио је Додик.

Он је изјавио за Срну да се 28. фебруар, дан доношења првог Устава Републике Српске, може сматрати и другим Даном Републике Српске, јер од тог дана Српска постоји као правно уређена демократска заједница слободних људи.

Сутра се навршава 28 година од доношења првог Устава Републике Српске, једног од најважнијих конститутивних аката који су били основ за њено стварање.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.