latinica  ћирилица
27/02/2020 |  00:39 | Аутор: Агенције

Италија: Број заражених достигао 400, троје излијечених

Цивилна заштита Италије, у којој је 12 људи умрло од вируса корона, саопштила је да је број заражених достигао 400.

Шеф Цивилне заштите Ангело Борели рекао је да нема нових смртних случајева и додао да су три особе дефинитивно излијечене.

Ради се о три пацијента лијечена у Риму од почетка фебруара, пар кинеских туриста и једном младићу који се вратио из Кине. Они су први обољели од вируса корона у Италији.

Код кинеског пара, који је стигао у Италију 20. јануара, утврђен је вирус дан касније, и били су у тешком стању.

- Три пацијента су излијечена, то је порука Италијанима да је болест изљечива - рекао је директор референтне болнице за инфективне болести.

Болница је у лијечењу користила експерименталну антивирусну терапију, рекао је он.

Љекарски извори рекли су за АФП да су љекари експериментисали са третманом са антивиралним агенсима и лијековима кориштеним против вируса еболе.

Од 400 случајева потврђених до сада, само 36 се налази на интензивној њези, рекао је Борели.

Од 9.587 тестова урађених од прошлог петка мање од четири одсто је било позитивно, навела је Цивилна заштита. Тестови су обављени на особама које показују симптоме и онима које су имале контакте са особама позитивним на вирус, рекао је Борели.

Ломбардија, гдје се налази Милано, економски центар земље, и даље је вирусом најтеже погођена регија са 258 случајева, међу којима први пут и четворо дјеце или адолесцената (од четири, двије, десет и 15 година) код којих су симптоми лаки.

Укупно 18 карабињера из Кодонга су сада изоловани из предострожности због тога што су учествовали у опроштајном слављу колеге који је добио вирус.

Кодонго и девет градова, као и једно село у Венету, налазе се у карантину од када је хоспитализован нулти пацијент, за кога је везана већина случајева у Ломбардији.

Друга најтеже погођена област у Италији је Венето са 71 зараженим, гдје је у петак забиљежен први смртни случај.

Заражених има и у Емилији Ромањи, Пијемонту, Тоскани, Лигурији, Сицилији, Трентину, Јужном Тиролу, Маркеу.

Укупно девет области погођено је епидемијом и ту се додаје Лацио и област око Рима, гдје су излијечена три пацијента која немају везе са епидемијом на сјеверу.