latinica  ћирилица
25/02/2020 |  16:40 | Аутор: СРНА

Признато 6,2 милиона КМ потраживања

У стечајном поступку бијељинске компаније "Житопромет" признато је 6,2 од 13 милиона КМ пријављених потраживања, рекао је адвокат Милош Стевановић који заступа раднике и инвеститора "Павгорд".
Житопромет - Фото: РТРС
ЖитопрометФото: РТРС

- Стечајни управник очекује да ће призната потраживања бити до седам милиона КМ, а имовина фирме процијењена је на готово 12 милиона КМ и у овом стечају не би требало да буде проблема - рекао је Стевановић новинарима након данашњег рочишта у Окружном привредном суду у Бијељини.

Он је навео да је из стечајне масе изузета имовина која је обезбијеђена хипотекама, а ријеч је о некретнини на улазу у фирму која припада супрузи власника компаније Мири Павловић, банци ББИ признато је намирење на објекту ресторана "Чикаго", а инвеститору "Павгорд" на објекту Ванеков млин у Бијељини, који је заштићени споменик културе.

- Оспорена је већина потраживања за пшеницу и кукуруз јер људи нису имали адекватну документацију - рекао је Стевановић.

Он каже да инвеститор "Павгорд" планира да врло брзо поново покрене производњу у "Житопромету" који је био један од најважнијих пољопривредних и прехрамбених комбината у региону.

Стевановић је додао и да власник "Павгорда" Гордан Павловић није у сродству са породицом Павловић из Бијељине, те навео да је до сада постао власник 59 одсто дуга "Житопромета".

Конференција за новинаре адвоката Стевановића превођена је и на знаковни језик, а најављено је да ће нови власник у "Житопромету" запошљавати и лица са оштећеним слухом.

На данашњем рочишту формиран је трочлани Одбор повјерилаца у којем се налазе представници радника, инвеститора и малих повјерилаца.

Предсједник овог одбора и представник радника Душан Томић похвалио је ток стечајног поступка и све његове учеснике, рекавши да се покретање производње у "Житопромету" очекује у наредна два мјесеца.

Он је навео да је на евиденцији Бироа за запошљавање 113 некадашњих радника, од којих ће неки већ сутра бити ангажовани на чувању и чишћењу фабрике и припремама за покретање производње.