latinica  ћирилица
25/02/2020 |  13:50 | Аутор: СРНА

Mигранти морају бити под надзором због вируса корона

Све мигранте који напусте БиХ, па се врате треба третирати као да су боравили у подручју зараженим вирусом корона, рекла је министар здравства Унско-санског кантона Нермина Ћемаловић.

- Дефинитивно они морају бити под надзором. Знамо да има доста миграната који оду у Хрватску и враћају се, дођу и до Словеније, да ли дођу до Италије ми то не можемо знати и не можемо им ни вјеровати на усменој изјави - рекла Ћемаловићева.

Према њеним ријечима, уколико се успостави да неко има симптоме вируса корона, биће смјештен на инфективно одјељење Кантоналне болнице у Бихаћу.

Посебан изазов за здравствене раднике у овом кантону представља и велики број локалног становништва које ради у Италији, жаришту корона вируса у Европи, преносе федерални медији.

- Пошто је настала нова ситуација, појава смртних случајева у Италији, ми имамо додатна упутства, а то је да контролишемо улаз грађана и путника из Италије - рекла је Ћемаловићева, појашњавајући да је положај Унско-санског кантона специфичан због близине границе са Хрватском.

Ћемаловићева је навела да много грађана овог кантона ради у Италији због чега се морају предузети мјере.

- Постоје упитници који се морају на граници испунити, да бисмо детектовали проблем и предузели мјере, ако се за тим јави потреба - истакла је Ћемаловићева, те напоменула да је за сутра заказан састанак у федералном Министарству здравства.

Она је рекла да ће из Унско-санског кантона тражити да се све препоруке које добијају као грађани овог кантона и БиХ, односе и на мигранте.

Ћемаловићева је навела да је данас у Бихаћу одржан састанак са надлежнима који брину о здравственом стању миграната.

- Они су до сада поштовали препоруке Свјетске здравствене организације, али морају имати и препоруке овог министарства - напоменула је она.