latinica  ћирилица
24/02/2020 |  19:27 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

НСРС да се изјасни о активностима Фронтекса и посјети Ђукановића БиХ

Народна скупштина сутра наставља редовно засједање, а Колегијум заказује и нову посебну сједницу, коју је затражио српски члан Предсједиштва БиХ Милорад Додик. Скупштина би требало да се изјасни о одлукама о посјети црногорског предсједника БиХ Мила Ђукановића и распоређивању снага Фронтекса на граници Хрватске и БиХ, у којима је Додик прегласан у Предсједништву.

Због положаја СПЦ и српског народа у Црној Гори, није вријеме за званичну посјету Мила Ђукановића Сарајеву, поручује Милорад Додик. Иако сматра да би посјета требало да буде само одгођена, гласао је против Одлуке о Ђукановићевом доласку, јер га на то, подсјећа, обавезују закључци Парламента Српске.

- Имајући у виду да је српски народ конститутиван овдје у БиХ, да Република Српска прати догађаје у Црној Гори, да нисмо срећни због онога што се догађа у Црној Гори нашем народу. Сматрали смо да то треба да се одложи, друга два члана Предсједништва нису. У процедуралном смислу нисам могао ништа да урадим него да гласам против и повучем витални национални интерес - изјавио је Додик.

Додик од Народне скупштине очекује да одбије и Одлуку Предсједништва о Споразуму о статусу између БиХ и Европске уније о дјеловању ФРОНТЕX-а. Упозорава, споразум је лош и подразумијева да снаге Европске уније буду распоређене према Хрватској, што значи да мигранти не могу никуда из БиХ.

- Ја сматрам да је то штетно за БиХ, да имамо још чвршћу границу према Хрватској а да из Европске уније, преко Бугарске, Румуније и Грчке мигранти долазе у БиХ. Они не желе да заштите излазне границе из Бугарске и Грчке, али би херметички затворили границу према Хрватској и БиХ - рекао је Додик.

За опозиционе лидере, сједница је непотребна. Неће, међутим, изостати са засједања, на којем ће посланици поново одлучивати о Додиковом "вету".

- Имам осјећај да се то врло важно право користи можда и тамо гдје нема потребе и уводи врсту неозбиљности у рад појединих институција - изјавио је предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

- Ја бих рекао да то није политички мудро, да ћемо дипломатски много изгубити, посебно Република Српска. Онај ко не жели са Ђукановићем, не мора да буде на том састанку - изјавио је предсједник СДС Мирко Шаровић.

Овакав став чуди СНСД-ове посланике који кажу да ће увијек подржати вето српског члана Предсједништва БиХ, ко год он био. То је, додају, манифестација политичке моћи коју Српска има у оквиру БиХ.

- Кад је у питању господин Шаровић, његова брига за нарушене дипломатске односе је чудна, с обзиром на то да је посланик СДС Небојша Вукановић предлагао у скупштини резолуцију која је била лоша - изјавио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

Захтјев за одржавање ове сједнице стигао је у Парламент у петак. Додик је у захтјеву позвао посланике да у року од 10 дана одрже сједницу и двотрећинском већином подрже његове изјаве да су одлуке Предсједништва о Ђукановићевој посјети и распоређивању Фронтекса на граници, штетне по виталне интересе Српске.