latinica  ћирилица
19/02/2020 |  21:56 ⇒ 22:26 | Аутор: СРНА

Неприхватљива градња одлагалишта за нуклеарни отпад на Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министарка иностраних послова Бисера Турковић оцијенили су током данашњег састанка у Сарајеву да је апсолутно неприхватљиво да одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад буде изграђено на локацији Трговска гора у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.
Кошарац - Турковић - Фото: СРНА
Кошарац - ТурковићФото: СРНА

Овај сусрет услиједио је након радног састанка који је 11. фебруара Кошарац организовао са ентитетским министрима надлежним за заштиту животне средине, члановима парламентарне групе "Клуб зелених", представницима Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност БиХ, те начелницима општина у сливу ријеке Уне, саопштено је из Министарства спољне трговине и еконоских односа.

Кошарац, који је Турковићеву информисао о закључцима са овог састанка, затражио је активан ангажман дипломатско-конзуларне мреже БиХ у рјешавању питања изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, што је она и прихватила, наводи се у саопштењу.

Саговорници су се сагласили да ће се у наредном периоду фокусирати на састанке и разговоре са институцијама Хрватске, али и представницима Међународне агенције за атомску енергију.

Кошарац и Турковићева су изразили наду да ће рјешење овог билатералног питања са Хрватском бити постигнуто дипломатским путем, те оцијенили да је апсолутно неприхватљиво да одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад буде изграђено на Трговској гори, у непосредној близини границе са БиХ.

На састанку је разговарано и о потписивању меморандума између два министарства, на основу којег би представник Министарства спољне трговине и економских односа био укључен у Сталну мисију БиХ при ЕУ.

Истакнуто је да је то потребно имајући у виду важну улогу Министарства спољне трговине и економских односа у процесу европских интеграција.

Током разговора је наглашено да би учествовање представника Министарства спољне трговине и економских односа у Сталној мисији БиХ при ЕУ допринијело ефикаснијем и ефективнијем протоку информација према домаћим капацитетима, посебно када је ријеч о Цефти и ЕУ интеграцијама.