latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:40 | Аутор: СРНА

Амбасада САД без коментара о дефинисању граничне линије

Из Амбасаде САД у БиХ данас су саопштили да не могу коментарисати питања која се односе на дефинисање граничне линије међу ентитетима.
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Амбасада САД не може коментарисати питање на које се реферишете - наведено је у одговору Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД на питање Срне да прокоментаришу изјаву премијера Федерације БиХ Фадила Новалића који је поручио да ФБиХ неће учествовати у било каквим разговорима који се односе на дефинисање граничне линије међу ентитетима.

Из Амбасаде САД нису одговорили ни на питање да ли ће евентуално бити неких санкција према федералним политичарима због неизвршавања ове дејтонске обавезе у складу са Анексом два Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Затражена је и информација да ли ће Амбасада САД ставити у функцију тлоцрт како би била дефинисана међуентитетска линија.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић изјавио је јуче да ФБиХ није, нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије.

У складу с Анексом два Општег оквирног споразума за мир у БиХ Федерација БиХ, Република Српска и БиХ имају обавезу успоставити заједничку комисију која треба да састави договорени документ који садржи прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења, речено је Срни у НАТО штабу Сарајево.

Дејтонским мировним споразумом је утврђено да је омјер територија између ФБиХ и Српске 51 према 49 одсто. Међуентитетска линија разграничења је дужине 1.150 километара и захвата 42 општине Републике Српске, а цијепа тачно 279 катастарских општина, пролази и кроз 520 километара приватних посједа.