latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:14 ⇒ 22:15 | Аутор: СРНА

Гимназијалци из Ниша за најбољу апликацију освојили пут у Порто

Трочлани тим нишке гимназије "Светозар Марковић" освојио је путовање у Порто на стручну конференцију, као награду за најбољу апликацију "Старлајт" у оквиру такмичења "Регионални ап изазов" у организацији компанија "М:тел" из БиХ и Црне Горе, те "Телеком Србија" - чланица "Телеком Србија групе".

Тим "Аугментум" из Ниша ће у оквиру конференције моћи да учествује на радионицама о апликацијама.

Жири је одлучио да, осим овог, путовање у Порто добије и тим бањалучке Гимназије "Линуксовци" за апликацију "КУМ - кућни менаџер" и тим Електротехничке школе "Васо Алигрудић" из Подгорице "Ад викторијум" за апликацију "Мој ред".

Ученик трећег разреда Гимназије "Светозар Марковић" из Ниша Вук Марковић изразио је задовољство што је препознат труд и рад његовог тима.

- Рад на апликацији није био лак, а циљ нам је био да направимо нешто иновативно. Апликација даје могућност да додате два де и три де објекте у простору, те томе дате нову функционалност - рекао је Марковић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да се ова апликација може примијенити у разним областима, као што је туризам, медицина и другим.

Генерални директор компаније "М:тел" БиХ Марко Лопичић рекао је да ово регионално такмичење на прави начин промовише креативност, иновативност и тимски рад, али и представља прилику младима да покажу таленат и знање.

- Посебно смо поносни јер ово такмичење трећу годину заредом има регионални карактер, те окупља младе из Србије, Црне Горе и БиХ да се суоче са пословним изазовима - навео је Лопичић.

Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк изразио је задовољство одзивом средњошколаца који су показали интересовање, али и завидно знање у креирању иновативних апликација.

- Постигли смо циљ - а то је да младима из региона омогућимо да се упознају и друже, али и да им дамо прилику да буду креативни и развијају своје способности - рекао је Ћулибрк.

Он је напоменуо да су информационе технологије најбрже растућа индустрија са годишњим растом око 25 одсто и представља будућност региона.

- На овим просторима живе изузетни млади таленти које је само потребно мотивисати и дати им вјетар у леђа, те квалитетно усмјерити како би своје идеје преточили у нешто корисно - рекао је Ћулибрк.

Извршни директор компаније "М:тел" Црна Гора и координатор за интернет и мултимедију "Телеком Србија групе" Владимир Лучић истакао је да развој информационих технологија даје прилику младима да зараде остајући у својим земљама.

- Идеја нам је управо да охрабримо младе људе да креативно размишљају, јер је интернет спојио у једну цјелину шест милијарди људи и даје велике могућности за пословни развој - рекао је Лучић.