latinica  ћирилица
19/02/2020 |  13:27 ⇒ 13:30 | Аутор: СРНА

Ухапшено пет лица због кријумчарења 144 мигранта

Полиција Србије и Безбjедносно-информативна агенција су у сарадњи са полицијским службама БиХ на подручју Србије ухапсиле пет лица због сумње да су у БиХ прокријумчарила 144 миграната и остварила финансијску добит од око 16.000 евра и 123.000 динара.
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

Ухапшени су од новембра 2019. године организовали транзит аутобусом од Београда до Љубовије за 144 миграната, а потом и њихов нелегални прелаз границе чамцем преко Дрине на територију БиХ, с циљем даљег илегалног пребацивања ка земљама ЕУ, саопштено је данас из Тужилаштва за организовани криминал Србије.

Осумњичени су држављанин Сирије чији су иницијали Р.Г. и четири држављанина Србије чији су иницијали Д.Т, Б.Б, М.З. и Б.Д, а ухапшени су на подручју Београда, Бајине Баште и Љубовије, а кривичном пријавом је обухваћен и један осумњичени за којим је расписана полицијска потрага.

Ухапшени се терете да су извршили кривично дјело недозвољен прелазак границе и кријумчарења људи.

Криминалну групу предводио је Р.Г, а мигранти су плаћали од 110 до 130 евра за аутобуски транспорт и пребацивање чамцем преко Дрине. Oстварену финансијску корист од најмање 16.060 евра и 123.000 динара осумњичени су дијелили у зависности од задатка у омогућавању недозвољеног прелаза границе и недозвољеног транзита кроз Србију.

Приликом претреса је код организатора Р.Г. пронађено и одузето 3.600 евра, док је привремено одузето више мобилних телефона и СИМ картица.

Свим ухапшеним лицима одређено је полицијско задржавање и уз кривичну пријаву биће спроведена Тужилаштву за организовани криминал.