latinica  ћирилица
19/02/2020 |  11:31 | Аутор: СРНА

Селаковић: Јака Србија има могућност да заштити Србе у региону

Генерелни секретар предсједника Србије Никола Селаковић изјавио је данас да Србија, јачањем економије и рационалном политиком, оснажује своју позицију и има могућност да заштити Србе у земљама региона, који су неријетко дискриминисани, посебно у Црној Гори.
Никола Селаковић (Фото: Н1) -
Никола Селаковић (Фото: Н1)

Селаковић је нагасио да је Србија свој међународни углед и позицију успјела да врати и унаприједи јер је умјела да прећути неке ствари, које би ријетко ко умио да прећути.

Он је напоменуо да је предсједник Србије Александар Вучић прећутао, између осталог, присуство бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића на скупу Сулејмана Угљанина у Новом Пазару.

Селаковић је подсјетио да је 2015. године у Поточарима, код Сребренице, био покушај убиства Вучића тадашњег премијера Србије, додајући да се они којима је многе ствари прећутао не либе да нападну и њега и Србију.

Он је поручио да Београд за свој народ у окружењу не тражи ништа више од оног што је Србија пружила другим народима.

- Када црногорска Скупштина донесе Закон о слободи вјероисповести - крив је Београд, када Уставни суд БиХ донесе одлуку о укњижавању пољопривредног земљишта - опет је крив Београд. Да није жалосно, било би смијешно - рекао је Селаковић је за ТВ "Хепи".

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Селаковић је рекао да је тамо српски народ дискриминисан, да дјеца чији се родитељи изјашњавају као Срби не само да не могу да уче на српском језику, него уче по програму у којем се наводи да је Србија окупатор, а да су Свети Сава и Стефан Немања "огњеним мачем превели Црногорце из католика у православце".

- С једне стране, дијете учи у школи да је Свети Сава огњеним мачем тјерао људе из једне вјере у другу, у недјељу то исто дијете оде у цркву и слуша причу о томе да је Свети Сава први српски архиепископ и највећи Србин свих времена. То није нормално и људи то показују мирним, достојенственим окупљањем без инцидената - додао је Селаковић.