latinica  ћирилица
19/02/2020 |  09:54 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

У току поступак за давање дозволе руским лијековима

У Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ рекли су Срни да је у току поступак давања дозволе за стављање у промет појединих руских лијекова, али нису могли да потврде да ли ће данас бити одржана сједница Комисије за лијекове, која води тај поступак.
Агенција за лијекове БиХ - Фото: РТРС
Агенција за лијекове БиХФото: РТРС

У Агенцији су напоменули да се поступак води у складу са законским и подзаконским актима.

- Лијекови које одобрава ова агенција задовољавају једнаке критеријуме за квалитет, ефикасност и безбједност - рекли су у Агенцији.

Они су истакли да су у давање оцјене о испуњавању критеријума укључени стручњаци ове агенције, као и Комисије за лијекове.

- Информације о лијеку на основу којих наведени стручњаци доносе оцјене су тајне и нису доступне широј јавности. Сједнице Комисије за лијекове су, такође, затворене за јавност - рекли су у Агенцији.

Раније је најављено да је за данас планирана сједница Комисије за лијекове, на којој би требало да буде донесена коначна одлука о томе да ли ће руски лијекови на захтјев фирме из Бијељине добити дозволу за увоз на тржиште БиХ.

Стручни тим Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ дао је сагласност за именовање Мирка Станетића за новог члана Комисије за лијекове, чиме је обезбијеђена већина за доношење одлуке да поједини руски лијекови могу бити увезени на тржиште БиХ.

Комисија за лијекове има 15 чланова, од којих се седам из Федерације БиХ противи давању дозволе за руске лијекове, док то подржава седам из Републике Српске и један из Брчко дистрикта.