latinica  ћирилица
19/02/2020 |  08:30 ⇒ 08:55 | Аутор: Независне

Бањалука: Градња кружног тока код "Леснине" од марта?

Средином марта и почетком грађевинске сезоне требало би да почне изградња кружне раскрснице код "Леснине", рекли су за Независне у Путевима Републике Српске.
На прољеће изградња кружног тока код "Леснине" (фото: google.com/maps) -
На прољеће изградња кружног тока код "Леснине" (фото: google.com/maps)

Поступак јавне набавке избора најповољнијег извођача радова за изградњу кружне раскрснице на укрштању магистралног пута М4 у Улици књаза Милоша са улицом Ивана Горана Ковачића и Браће Пиштељића је завршен и изабрано је предузеће "Нискоградња" из Лакташа.

- У току је поступак избора стручно-техничког надзора над извођачем радова. По завршетку овог поступка моћи ће се прецизније говорити о почетку радова на овој кружној раскрсници - истакли су у Путевима Републике Српске, у чијој надлежности је овај пројекат.

Према њиховим ријечима, рок за извођење радова је 120 радних дана од увођења извођача у радове.

- Вриједност пројекта изградње ове кружне раскрснице је око 1,3 милиона КМ - додали су из овог предузећа.

Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве, истакао је да град тренутно рјешава имовинско-правне односе.

- У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске имали смо састанак о добијању грађевинске дозволе за овај пројекат, тако да ће град свој дио веома брзо завршити. Овај пројекат је веома значајан и битан, то је једно од највећих саобраћајних чворишта у граду - нагласио је Сандић.

Подсјећа да су на овом коридору изграђене кружне раскрснице код тржног центра "Делта планет", код Ребровачког моста и на Источном транзиту те да је сада ова саобраћајница најоптерећенија.

- Овом раскрсницом и изградњом Улице Ивана Горана Ковачића спојићемо источни и западни транзит и омогућити бољи и бржи проток саобраћај - рекао је Сандић.

Кружна раскрсница код "Леснине" једна је од три планиране које Градска управа ради у сарадњи са "Путевима Републике Српске" у настојању да се смање гужве на старој градишкој цести.

Друга је код школе "Иван Горан Ковачић" према Трапистима и трећа код "Хиперкорта" у Дервишима.

Због безбједности пјешака који се крећу у близини раскрснице код "Леснине" планирана је и изградња тротоара од раскрснице према тржном центру "Тропик".

Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве, казао је да је у току израда пројектне документације за изградњу Улице Ивана Горана Ковачића.

- Идеја је била да имамо четири саобраћајне траке, али због сужења од хотела "Ћетојевић" морали бисмо ући у проблем имовинских односа, што је веома скупо, неповољно и трајало би дуго. Првом фазом тражимо рјешење које је спроводиво да имамо четири саобраћајне траке до скретања код "Тропика" - истакао је Сандић.