latinica  ћирилица
19/02/2020 |  07:46 ⇒ 08:45 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Aмерика враћа оружје у Сирију - користи се против турске војске и цивила

Ситуација у сиријским регионима у којима САД држе контролу се компликује будући да је од почетка године из Ирака америчка војска вратила велике количине оружја из Ирака у Сирију које се користи против турских снага и цивила, изјавио је шеф руског Центра за помирење зараћених страна у тој земљи Олег Журављов.
Сирија (фото:AP Photo/ Hammurabi's Justice News) -
Сирија (фото:AP Photo/ Hammurabi's Justice News)

Како је прецизирао, америчка команда је од почетка године пребацила 13 конвоја са преко 80 јединица оклопне технике, преко 300 камиона са различитим типовима оружја, муниције и других материјалних средстава.

- Америчко оружје се користи у борбама против бројних милитантних група на територији сјеверно од Еуфрата, како против турских војника, тако и против цивила - нагласио је он.

Журављов је упозорио да се, с тим у вези, погоршава хуманитарна ситуација имајући у виду да милитанти константно отварају ватру на насељена мјеста, што доводи до тога да цивили масовно напуштају своје куће и прелазе на територију коју у својим рукама држи сиријска војска.

- Кроз контролни пункт Салхијах, у близини града Дејр ел Зор, од почетка године прошло је 23.000 сиријских цивила, од којих је највише било породица са дјецом - додао је он.