latinica  ћирилица
18/02/2020 |  15:28 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Утврђивање међуентитетске границе у интересу грађана

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да владе Српске и Федерације БиХ у складу са Уставом БиХ треба да покрену рад тијела које ће чинити стручњаци како би због интереса грађана била утврђена линија разграничења да би знали гдје престају и почињу надлежности ентитета.

Вишковић је подсјетио да је Дејтонским споразумом и Уставом БиХ дефинисано да је БиХ сачињена од два ентитета између којих постоји међуентитетска линија разграничења.

- Нико не жели да на тој граници подиже зидове него да грађани из оба ентитета могу да остварују своја Уставом и законом загарантована права. Послије Дејтона је била формирана комисија која је требало да утврди линију разграничења. Они су почели са радом, али нису завршили посао - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да је утврђивање међуентитетске линије разграничења насушна потреба грађана.

- Како неко може да оствари грађанско право ако не зна да ли тамо гдје живи припада једном или другом ентитету и гдје треба да траже своја права. Ово је нормалан закључак и не видим зашто би он био проблем и некоме правио штету - истакао је Вишковић.