latinica  ћирилица
18/02/2020 |  14:26 ⇒ 25/02/2020 | 11:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Двоје Срба са крузера "Дајмонд Принцес" моћи ће да буде евакуисано

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће 20. фебруара двоје српских путника, уз помоћ Француске, моћи да се евакуише са крузера "Дајмонд Принцес", који је усидрен код јапанске луке Јокохама.

- Сутра и прекосутра, ако су резултати ово двоје путника у реду, моћи ће да напусте брод - рекао је Дачић и поновио да до сада ниједан држављанин Србије широм свијета није заражен вирусом корона .

Крузер "Дајмонд Принцес" налази се у карантину од 5. фебруара због појаве вируса корона.

Дачић је рекао да се на том броду налази 14 српских држављана и један Црногорац, наводећи да су од 14 људи двоје путници, а чак 12 чланови посаде, за које ће карантин почети када сви путници напусте брод, јер, истиче, имају посебан уговор са компанијом.

- На крузеру је доста хаотична ситуација, а то и из других земаља закључују. Веома споро се обављају контроле, до сада је на вирус корона тестиран мали број људи, а за добијање резултата треба најмање три дана - рекао је Дачић у Министарству спољних послова након пријема евакуисаних Срба из Вухана, који су послије карантина у Француској дошли у Србију.

Према његовим ријечима, по тој брзини обављања тестирања, требало би најмање мјесец дана да се обаве резултати за свих 3.700 људи на броду.

Због тога су, каже Дачић, неке земље почеле евакуацију иако нису прегледани сви, додајући да је до сада један амерички авион одлетио.

Дачић је испричао да је Амбасада Србије у Јапану покушала да држављанима Србије са крузера купи карте, али да је једна велика западноевропска компанија то одбила, иако ти људи нису заражени.

- Зато ћемо гледати да опет са неком земљом евакуишемо наше држављане. Већ 20. фебруара долази авион из Француске, тако да ћемо видјети да то двоје путника пребацимо за Француску - рекао је Дачић.