latinica  ћирилица
18/02/2020 |  13:41 ⇒ 18:44 | Аутор: СРНА

Живот Комисије за НАТО интеграциони процес стао уласком СНСД-а у Савјет министара

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић /СДА/, према свим процјенама, још није свјесна да је живот Комисије за НАТО интеграциони процес стао оног момента када је СНСД ушао у Савјет министара, пише Кликс.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Подсјетивши да је Турковићева јуче позвала надлежне институције да делегирају чланове у Комисију за НАТО интеграциони процес, овај портал подсјећа да је ријеч о комисији која постоји од 2012. године и у чијем је дјелокругу рада "утврђивање приоритета у реализацији обавеза БиХ које произлазе из учешћа БиХ у НАТО програму Партнерство за мир, као и у вези с пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза".

Исти извор наводи да је успостављање Комисије за НАТО интеграциони процес БиХ у надлежности Савјета министара, те да би она била успостављења потребно је да за њу гласају чланови Савјета министара.

- У преводу, не постоји ни тероретска шанса да се именовање комисије нађе на сједници Савјета министара уколико се с тим не сложи предсједавајући Зоран Тегелтија из СНСД-а исто као што не постоји ни тероретска шанса да ова комисија буде формирана ако СНСД буде против ње - истиче се у тексту.

У тексту се подсјећа да је предсједник СНСД-а и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик прије неколико дана изјавио да БиХ неће направити ниједан корак ка чланству у НАТО-у, тако да је, истиче се у тексту, немогуће очекивати да ће министри из Републике Српске у Савјету министара пристати на формирање комисије у чијем је дјелокругу рада "реализацији обавеза у вези са пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза".

Кликс наводи да је једно сигурно - СНСД ће од СДА, ДФ-а, СББ-а, па и ХДЗ-а БиХ тражити да се умјесто Комисије за НАТО интеграциони процес формира нека нова у којој неће стајати "реализација обавеза у вези с пријемом у пуноправно чланство НАТО савеза" и "НАТО интеграцијски процес БиХ".

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ рекла је да је СНСД досљедан у томе да поштује само оно у чему је учествовао и шта је потписао.

- Оно што неко модификује према својим политичким стајалиштима, а не према важећим актима, наравно да у том нећемо учествовати. Није исто да учествујемо у стварима које су свима потребне, односно да унапређујемо стање на бази реформи потребних свима и које смо сви усагласили. Ми се нисмо усагласили о никаквом НАТО интеграцијском процесу већ о реформама - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да ће и то, како год, морати да причека с обзиром на новонасталу ситуацију у БиХ у вези са одлуком Уставног суда БиХ.

На питање о евентуалном захтјеву за промјену имена комисије, она је одговорила да се зна тачан назив документа које је усвојило Предсједништво БиХ и да је ријеч о Програму реформи.

- Логично би било да и све акте усклађујемо у складу с тим документом. Не вјерујемо уопште у жељу да се иједна ствар у овој земљи поправи. Наша одлука је изнуђена и у наредном периоду неће бити пропусности одлука - поручила је Бурсаћева.

Истакла је да ће и то, како год, морати причекати с обзиром на новонасталу ситуацију у БиХ везану за одлуку Уставног суда БиХ. Новаковић Бурсаћ питали смо о евентуалном захтјеву за промјену имена комисије, а она је одговорила да се зна тачан назив документа који је усвојило Предсједништво БиХ и да је ријеч о програму реформи.

- Логично би било да и све акте усклађујемо с тим документом. Не вјерујемо уопште у жељу да се иједна ствар у овој земљи поправи. Наша одлука је изнуђена и у наредном периоду неће бити пропусности одлука - закључила је Новаковић Бурсаћ.