latinica  ћирилица
18/02/2020 |  12:33 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Након ремонта, половно наоружање МУП-а Српске извезено у Америку

Акционарско друштво Технички ремонт Братунац /ТРБ/, који је 2018. године учествовао у купопродаји 11.546 комада половног наоружања од Министарства унутрашњих послова Републике Српске, извршио је ремонт и наведено наоружање извезао за потребе купца у САД.
Технички ремонт Братунац - Фото: СРНА
Технички ремонт БратунацФото: СРНА

- Извоз на америчко тржиште извршен је 28. јануара 2020. године, чиме је ТРБ успјешно завршио посао и обавезе из уговора са америчком компанијом 'Гибс рајфл компани/ГРЦ' /GIBBS RIFLE COMPANY/GRC//, са којом је договорена продаја и ремонт наведеног наоружања", истиче се у саопштењу из ТРБ-а.

Поводом писања појединих медија у вези са откупом наведеног наоружања, у којима су пласиране бројне неистине, неаргументоване и неодговорне тврдње да ће "оружје грађана Српске завршити у Намибији", а које су нанијеле штету угледу ТРБ компаније, у саопштењу су наведене праве чињенице и епилог купопродаје половног наоружања од МУП-а Републике Српске које се налазило у веома лошем стању.

У саопштењу подсјећају да је ТРБ 29. јануара 2018. године као купац закључио са продавцем МУП Српске Уговор о купопродаји робе, број 277-1/18, којим је регулисан однос купопродаје 11.546 комада половног наоружања - пиштољи, револвери и пушке различитих калибара, марки и типова.

Након закључења, Уговор је са свим прилозима достављен и пријављен надлежним институцијама, Инспекторату Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, као и ЕУФОР-у, а Уговор и роба су представљали и предмет редовних инспекцијских контрола, истичу из ТРБ-а.

У саопштењу се наглашава да је комплетан процес од куповине, ремонта до извоза вршен у складу са законом и на основу добијених дозвола надлежних министарстава и институција.

У октобру 2018. године купац - ТРБ добио је прву дозволу за дио пиштоља, у априлу 2019. другу за други дио пиштоља, а у мају 2019. дозволу за преостале пиштоље.

- У јулу 2019. године завршени су сви радови дефектаже, оправке, репарације, брунирања, конзервирања и гравирања, а у септембру прошле године ТРБ је добио извозну дозволу, да би 23. јануара ове године роба утоварена, извозно царињења и послата за Минхен. До крајњег корисника у САД роба је стигла 28. јануара - прецизирано је у саопштењу из ТРБ.

Из овог предузећа наглашавају да ТРБ није вршио никакве незаконите радње по основу производње и промета наоружања и војне опреме, те да посједују валидну дозволу за обављање предметне дјелатности и у складу са позитивним законским прописима сукцесивно врше контроле од надлежних институција, као и ЕУФОР-а.

У саопштењу појашњавају да је ријеч о оружју које је било неопходно комплетно или дјелимично ремонтовати прије било каквог пласирања на домаће или страно тржиште.

- На основу наведеног јасно је да су неистине објављене у појединим медијима нанијеле штету предузећу које само у Братунцу обезбјеђује егзистенцију за више од 230 радника и чак довеле у питање и даље преговоре о започетим и предстојећим пословима како на домаћем тако и на иностраном тржишту, посебно у контексту неколико званичних посјета високих страних делегација у вези са закључивањем нових уговора - наглашавају из ТРБ.

У саопштењу, које је потписао директор ТРБ-а Славенко Ристић, поручују да све наведено одговара чињеничном стању, те да је подложно свим врстама провјера.