latinica  ћирилица
17/02/2020 |  13:28 | Аутор: РТРС

Нема опасности за дипломе из Републике Српске

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске саопштило је да нису тачни наводи министра науке и образовања Хрватске Блаженке Дивјак да Српска одбија провјеру диплома на захтјев Хрватске, те ће убудуће сви контакти између министарстава бити директни.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић истакао је да је након ових информација ступио у контакт са Дивјаковом и добио увјеравања да не пријети никаква опасност по носиоце диплома из Српске, саопштено је из ресорног министарства.

- Био сам изненађен када сам сазнао за изјаву Дивјакове и истог тренутка сам обавио провјере у надлежној служби у Министарству из које су ме увјерили да је досадашњи процес провјере, односно одговора на захтјеве из Хрватске, текао без икаквих проблема - рекао је Рајчевић.

Он је навео да је јутрос разговарао са Дивјаковом и договорио да, с циљем избјегавања било каквих техничких проблема у вези са процесом провјера, убудуће сви контакти између министарстава буду директни.

Рајчевић је додао да га је Дивјакова обавијестила о активностима Хрватске и појединим неправилностима које су утврђене, али које се нису искључиво односиле на Српску, већ се радило и о дипломама из других држава у региону.

- Поменула је један случај из Републике Српске, али се он односи на провјеру свједочанства средње школе. Преузео сам обавезу да о том обавијестим надлежно министарство - навео је Рајчевић.

Он је замолио Дивјакову и да Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске достави списак имена и презимена за које жели да се обави провјера, а да ће надлежне институције из Српске одмах предузети потребне радње како би органима Хрватске било одговорено у најкраћем могућем року.

Рајчевић и Дивјакова су се усагласили да заједно са осталим надлежним органима земаља региона остају на истом задатку борбе против негативних појава у високом образовању и надају се да ће међусобна сарадња бити успјешно настављена.