latinica  ћирилица
17/02/2020 |  11:58 | Аутор: СРНА

Неопходно реаговање власти због варварских напада у Mостару

Амбасада Руске Федерације у БиХ саопштила је данас да варварски напад хулигана током обиљежавања 75 година од ослобађања Мостара од фашистичких освајача заслужује сваку осуду и одговарајуће реаговање власти.
Руска амбасада у Сарајеву - Фото: РТРС
Руска амбасада у СарајевуФото: РТРС

- Сматрамо веома забрињавајућим да се данас, у години када сви заједно обиљежавамо 75 година од Велике побједе над нацизмом у Европи, дешавају неонацистичке појаве у БиХ, колијевци антифашистичког партизанског покрета на западном Балкану - оцијењено је из руске Амбасаде поводом инцидента који се догодио у суботу, 15. фебруара.

Из руске Амбасаде позвали су прогресивне снаге у БиХ, међународне организације и међународну заједницу да удруже снаге у борби против неонацизма и неофашизма.

У саопштењу се подсјећа да је БиХ подржала резолуцију Генералне скупштине УН "О борби против глорификације нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и нетрпељивости", која је усвојена у децембру 2019. године.

Каменицама, бакљама, узвикујући увреде и псовке, група хулигана напала је у суботу, 15. фебруара, антифашисте који су кренули ка аутобусима с Партизанског гробља у Мостару, гдје је обиљежено 75 година од ослобођења града од фашизма.

Хулигани су оштетитили неколико аутобуса којим су стигли чланови антифашистичких удружења.

Брзом интервенцијом специјалне полиције хулигани су растјерани и ситуација се смирила. На срећу, нико није повријеђен, пишу мостарски медији.

Антифашисте су на улазу у Партизанско гробље дочекали графити са фашистичким и усташким симболима.