latinica  ћирилица
16/02/2020 |  15:45 | Аутор: СРНА

Пленковић: Владавина права - основа консензуса о заштити грађана

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да Европа треба да постигне нови консензус о томе како да заштити своје грађане, а његова основа треба да буде владавина права.
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr) -
Андреј Пленковић (фото:tris.com.hr)

- Владавина права кључни је темељ наших вриједности. Демократија, основна права и владавина права се међусобно јачају до тачке када једно без другог не могу постојати - навео је Пленковић на Форуму о међународној безбједносној конференцији у Минхену.

Он је навео да ће се нове европске смјернице у области слободе, безбједности и правде заснивати на узајамном повјерењу, интегритету територија, новим технологијама и вјештачкој интелигенцији.

- Та начела ће се развијати у новом пакту о миграцијама и азилу који би Европска комисија требало да представи на прољеће - рекао је Пленковић.

Он је навео да, упркос међусобним разликама, постоји договор о циљевима пакта, првенствено о поједностављењу система азила, како би се одлуке доносиле на најефикаснији начин, у интересу свих укључених, преноси Хрватска радио-телевизија.

Пленковић је навео да је потребно организованије управљати миграцијама, те да ће се Хрватска залагати за то да Европска агенција за границе и обалску стражу помогне земљама југоисточне Европе у заштити њихових граница и заустављању илегалних миграција.

Словачки предсједник Зузана Чапутова рекла је да владавина права и дух закона морају остати нетакнути јер само тада може бити Европе која штити, јер је у основи владавине права поштовање истине.