latinica  ћирилица
15/02/2020 |  18:17 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Козарска Дубица: 70 одсто производа извози се на страна тржишта

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас са начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем о стању у привреди, оцијенивши да та општина има чиме да се поноси.
Посјета Млијекопродукту - Фото: РТРС
Посјета МлијекопродуктуФото: РТРС

Кошарац је рекао да о капацитету и потенцијалу привреде Козарске Дубице говори и податак да се 70 одсто производа са општине извози у земље ЕУ или нека друга тржишта.

Он је истакао да ће Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, које је надлежно за спољно-трговински промет, учинити све потребно како би се привредни капацитети те општине што боље развијали.

- У наредном периоду радићемо на слободној зони у Козарској Дубици, а разговарали смо и о капацитетима индустријске зоне и у том контексту, на основу захтјева начелника, Министарство ће својим контактима са амбасадама у БиХ отворити питање присутности одређених компанија које желе да инвестирају у БиХ - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је у разговору са начелником општине Рељићем и његовим сарадницима посебан акценат стављен на питање Трговске горе.

- Морамо заштитити здравље наших људи и будућност наше дјеце на овом простору и то је задатак од кога сигурно нећемо одустати - рекао је Кошарац и додао да ресорно министарство има координирајућу улогу и опредијељеност да искористи све могуће механизме како не би дошло до изградње одлагалишта нуклеарног отпада у Трговској гори.

- Морамо бити свјесни чињенице да би то могло изазвати велике проблеме у здрављу наших грађана. Ту поруку ћемо да даље развијати користећи сва могућа дипломатско-конзуларна представништва и наше контакте у ЕУ - поручио је Кошарац.

Кошарац је данас обишао и компанију Млијекопродукт у Козарској Дубици, која је лидер у преради и производњи млијечних производа у БиХ.

Он је рекао да га интересује развојни капацитет тог предузећа с обзиром да је улога Министарства спољне трговине и економских односа да омогући спољно-трговински промет на нека нова тржишта.

- Ми ћемо радити на томе да отворимо тржиште Руске Федерације и Кине - најавио је Кошарац и додао да је потпуно јасно да у Млијекопродукту постоје капацитети да партиципира на тим тржиштима.

Он је рекао да је значајно истаћи да годишњи откуп и прерада од 70 милиона литара млијека најбоље говори о капацитету те компаније.

- У том смислу треба рећи да ће ова компанија имати подршку министарства и надлежних институција у свом развоју - рекао је Кошарац и нагласио да треба водити рачуна и о примарној пољопривредној производњи.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић захвалио је за посјету Кошарцу, који је први министар из новог сазива Савјета министара који је посјетио ову општину.

Он је рекао да су разговарали о привредним темама, прије свега о проблемима који се тичу извозних квота у земље у окружењу.

- Ту имамо чврсто обећање да ће се на овом проблему радити, јер су то проблеми који оптерећију и Млијекопродукт и Хемијску прераду кукуруза - рекао је Рељић.

Он је додао да је тема разговора био и начин како да се помогне Хемијској преради кукуруза из Козарска Дубица, те евентуално одлагање нуклеарног отпада на подручје Трговске горе у Хрватској.

- То апсолутно не долази у обзир. Козарска Дубица је једна од општина у сливу ријеке Уне заједно са другим општинама из Републике Српске и Федерације БиХ, које дијеле став да је то недопустиво - рекао је Рељић.

Према његовим ријечима, са Кошарцем је разговарао и о финансијским проблемима који оптерећују општину.

Предсједница управе Млијекопродукта, Ранкица Марељ, навела је да компанија има капацитете за већи извоз производа.

- Извоз у Русију би нам сигурно омогућио још једно тржиште, јер знамо да је то велики број потрошача и станованика, тако да сматрамо да је то једна веома позитивна опција и надамо се да ћемо то заједно ријешити - рекла је Мараљева.