latinica  ћирилица
15/02/2020 |  16:37 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Заставе Српске и Србије и испред Скупштине у Београду (ФОТО)

Поводом Дана државности Србије - Сретења, и испред зграде Народне скупштине Републике Србије, на Тргу Николе Пашића у Београду, заједно су истакнуте заставе Србије и Републике Српске.
Београд - Фото: СРНА
БеоградФото: СРНА

Заставе Српске и Србије данас се вијоре и од улаза у Београд, од аеродрома до центра града.

Србија данас обиљежава Сретење - Дан државности, који је установљен у спомен на тај датум из 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године када је проглашен први српски Устав.

Обиљежавању овог значајног празника присуствовали су и највиши званичници из Републике Српске.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствовали су заједничком састанку предсједника Србије Александра Вучића са представницима Србима из региона, као и церемонији уручења одликовања заслужним појединцима и институцијама, док је на свечаности у Орашцу, заједно са предсједником парламента Србије Мајом Гојковић, присуствовао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Заставе Српске и Србије испред Скупштине у Београду (Фото: СРНА)

Предсједница Српске честитала је грађанима Србије велики празник - Дан државности, наводећи да је то празник и за Републику Српску.

- Још једном честитке Србији која напредује, свим њеним грађанима, али и нашим грађанима у Републици Српској, јер је то и наш празник - рекла је она у Београду новинарима након сусрета Срба из региона са предсједником Србије.

Према њеним ријечима, то је увијек празник и за Републику Српску, с обзиром на везе, добру сарадњу и подршку коју има од Србије, те додала да је састанак био прилика да се сумирају неки добри резултати.

Она је додала да је охрабрена чињеницом коју је Вучић подијелио на састанку, а односи се на показатеље који говоре у прилог томе да је Србија јака, односно дефинитивно најјача земља у цијелом региону, која иде крупним корацима напријед и поправља своју економску и социјалну и сваку другу слику.

- Наравно да је то велика узданица за Републику Српску и да ми дијелимо радост тог успјеха - рекла је она, додајући да је састанак био конструктиван и да је поред добрих ствари он био прилика да се размијене мишљења и око негативних ствари која се дешавају у региону и притисцима.

Повезане вијести:

Цвијановић: Српска ће задржати своја уставна овлашћења

Додик: Народ у Српској на референдуму да одлучи о статусу

Чубриловић: Док је Срба славиће се Дан државности Србије

Додик: БиХ неуспјешан и пропао експеримент

Вучић: Србија ће опстајати и постојати заједно са својим народом

Свечано уручена одликовања поводом Дана државности Србије