latinica  ћирилица
14/02/2020 |  19:48 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Освештањем винограда обиљежен Свети Трифун

Херцеговачки винари и виноградари прославили су свог заштитиника Светог Трифуна.

Херцеговачки винари и виноградари прославили су свог заштитиника Светог Трифуна.

По традицији на данашњи дан обилазе винограде, а чокоте заливају вином и почињу резидбу винове лозе. Била је ово и прилика да се резимирају резултати из претходне године.

По традицији, након ломљења славског колача, винари и виноградари обилазе винограде, поливају чокоте најбољим прошлогодишњим вином, како би сљедећа берба била што боља и тада свечано почиње орезивање лозе. Виноградари се надају да ће нова сезона бити једнако успјешна као прошлогодишња.

- Ово је као најава прољећа, имали смо благу зиму, што и није добро, али надам се да даље неће бити проблема да ће биљка да се развија даље како треба, залили смо је добрим вином па се надам да ће тако и бити - рекао је Драган Анђелић, директор "Агрофин.доо", Требиње.

Иако се по обичају, на данашњи дан почиње са орезивањем лозе, требињски винари, због повољних временских услова, већ су започели овај посао и дијелом већ орезали првенствено старе чокоте.

- Сушно је, али, ако Бог да, како кажу, ако данас буде киша, биће и ова година бродна, а не треба ништа боља да буде него прошла, јер је прошла била изузетна - навео је Божидар Секуловић, винар и виноградар.

Св. Трифуна православни вјерници славе као заштитника старих заната, винара и виноградара, али и заштитника брачне љубави и вјерности. А требињски винари кажу, љубав се најбоље прославља уз чашу доброг вина.