latinica  ћирилица
14/02/2020 |  15:21 | Аутор: СРНА

Приједор: У школама одсутно и по 70 одсто дјеце

Предсједник Актива директора основних школа Приједор Сања Муњиза изјавила је данас да има одјељења у основним школама у граду у којима и по 70 одсто дјеце одсуствује са наставе због разних обољења.
Основна школа "Петар Кочић" Приједор - Фото: РТРС
Основна школа "Петар Кочић" ПриједорФото: РТРС

- Обратила сам се Министарству просвјете и културе Републике Српске са том информацијом и са упитом да ли да обустављамо наставу. Из Министарства сам добила одговор да ће се настава обуставити уколико буде проглашена епидемија - рекла је Муњиза Срни.

Она је додала да је, осим дјеце, одсутан из истих разлога знатан број просвјетних радника.

Помоћник директор приједорског Дјечијег вртића "Радост" Гордана Ловрић рекла је Срни да је данас у свим објектима боравило 200 дјеце од укупно 450 колико их похађа ову предшколску установу.

- Педијатар редовно прегледа дјецу два пута седмично. Ми спроводимо мјере које су прописане за овакве ситуације. Пратимо упуте епидемиолога - навела је Ловрићева.

Она је подсјетила да су највише у питању тешке упале грла, стомачни вируси и грип, да има и додатног страха родитеља због глобалне епидемиолошке ситуације, али и објеката у којима интензитет зараза јењава.

- Сада нам се полако попуњава централни објекат, враћају се дјеца која су излијечена, а имамо нешто више случајева у Омарској и Козарцу. Имали смо двије групе са масовнијим изостанцима, гдје је недостајало и по 15 дјеце одједном - додала је Ловрићева.

Приједорска болница "Доктор Младен Стојановић" од данас је, због опште епидемиолошке ситуације, забранила посјете пацијентима који су хоспитализовани у овој установи.

На питања прослијеђена Дому здравља Приједор о тренутној епидемиолошкој ситуацији и о мјерама које је Хигијенско-епидемиолошка служба евентуално наложила с циљем сузбијања зараза, одговор није стигао.