latinica  ћирилица
13/02/2020 |  18:04 | Аутор: СРНА

Џонсон извршио реконструкцију Владе

Премијер Велике Британије Борис Џонсон извршио је данас реконструкцију Владе, два мјесеца након побједе на пријевременим изборима.

Медији су раније јавили да је министар финансија Саџид Џавид поднио оставку након што је Џонсон захтијевао од њега да отпусти своје сараднике, а на његово мјесто постављен је Риши Сунак.

Бивши британски министар за Брегзит Стивен Баркли именован је за новог главног секретара Трезора, што је друга по рангу функција послије министра финансија.

Досадашњи главни благајник Оливер Дауден именован је за новог министра културе, Брендон Луиз за новог министра за Сјеверну Ирску, док су без функција у новој влади остали бивши министар пословања Андреа Лидсом и бивши министар за становање Естер Меквеј.

За новог министра животне средине у Џонсоновој влади именован је Џорџ Јустис, док је државног тужиоца Џефрија Кокса на тој функцији замијенила Суела Брејвмен, јавио је Би-Би-Си.

На досадашњим функцијама задржали су се министар унутрашњих послова Прити Пател, министар спољних послова Доминик Раб, министар Кабинета Мајкл Гоув, министар здравља Мет Хенког, министар трговине и једнакости Лиз Трус, министар саобраћаја Грант Шапс и министар одбране Бен Волас.

Осим Џавида, Лидсомове и Меквејеве, раније су са функција отишли министар за Сјеверну Ирску Џулијан Смит, те министар за екологију Тереза Вилерс.