latinica  ћирилица
13/02/2020 |  17:06 ⇒ 17:21 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Усаглашене одбрамбене мјере против Москве

Министри одбране чланица НАТО-а сагласили су се у вези са предузимањем "одбрамбених мјера" против наводног кршења Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета /ИНФ/ које чини Русија, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO) - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Јенс Столтенберг (Фото: Twitter @USNATO)Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

Он је другог дана састанка министара одбране чланица Алијансе у Бриселу рекао да је НАТО "уједињен против руског кршења Споразума".

Столтенберг је нагласио да НАТО нема намјеру да "копира Русију" размјештањем копнених пројектила у Европи јер би нова трка у наоружању била опасна и скупа, јавила је Анадолија.

Предсједник САД Доналд Трамп саопштио је у октобру 2018. године да ће САД иступити из Споразума, који је потписан 1987. године, а предсједник Русије Владимир Путин је 3. јула 2019. године потписао закон којим се суспендују обавезе Москве у оквиру истог акта.

Столтенберг је истакао да Алијанса жели да развија само конвенционалне капацитете и одбрамбене системе у ваздуху, као и да успостави ефикасан режим контроле наоружања.

Званичници су разговарали и о привржености савезника поштеној подјели финансијског терета када се ради о трошењу на војску.

- Видјели смо повећање трошења на војску без преседана. До 2024. године биће потрошено 400 милијарди долара - додао је Столтенберг.